Υλικά
- Για το μείγμα του κιμά
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
- 2 κιλά κιμά από άπαχο αρνί
- 1/3 φλιτζάνι αλεύρι
- αλάτι και πιπέρι
- 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
- 1/8 κουταλιά του γλυκού κανέλα
- 2 κουταλάκια του γλυκού ψιλοκομμένο φρέσκο δενδρολίβανο
- 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 κουταλιά της σούπας κέτσαπ
- 2 1/2 φλιτζάνια νερό ή ζωμό (χρησιμοποιήστε περισσότερο ή λιγότερο να προσαρμόσετε το πάχος, όπως απαιτείται)
- 2 κούπες ανάμεικτα λαχανικά κατεψυγμένα (καρότα- αρακά)
- Για την επικάλυψη πατάτας
- 2 1/2 κιλά πατάτες
- 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
- αλάτι και πιπέρι
- πρέζα πιπέρι καγιέν
- 1/4 φλιτζάνι τυρί κρέμα
- 1/4 κιλό τυρί ένταμ τριμμένο
- 1 κρόκο αυγού χτυπημένο με 2 κουταλιές της σούπας γάλα
Εκτέλεση
Για το μείγμα του κιμά
Σε μια κατσαρόλα και σε υψηλή θερμοκρασία ρίχνουμε το λάδι, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τον κιμά, τα ανακατεύουμε να σπάσει ο κιμάς σε ψιλά κομματάκια μέχρι να αποκτήσει ανοιχτό καφέ χρώμα ο κιμάς και στη συνέχεια ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για περίπου 2 με 3 λεπτά.
Κατόπιν ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι, την πάπρικα, το δεντρολίβανο, την κανέλα, την κέτσαπ, το σκόρδο και ανακατεύουμε μέχρι να πάει παντού το μείγμα και τότε ρίχνουμε το νερό ή ζωμό κοτόπουλου. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 5 με 6 λεπτά ακόμα.
Κατόπιν ρίχνουμε τα κατεψυγμένα λαχανικά (καρότο – αρακά) και ανακατεύουμε να πάει παντού το μείγμα. Στη συνέχεια παίρνουμε το μείγμα του κιμά και το ρίχνουμε σε ένα ταψί ή πυρέξ για φούρνο.
Για την επικάλυψη πατάτας
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τις πατάτες με αλάτι και πιπέρι για 25 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια ρίχνουμε τη 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο, 1 πρέζα πιπέρι καγιέν, 1/4 φλιτζάνι τυρί κρέμα, 1/4 κιλό τυρί ένταμ τριμμένο και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι