Υλικά
- Για 4-6 άτομα
- 1 μεγάλο καρότο σε ροδέλες
- 4 φύλλα σέλινο
- 2 κουταλιά της σούπας δυόσμο
- 2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη (προαιρετικά)
- 1 συσκευασία τοματομελτέ ή 3-4 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
- 1-2 κουταλιά της σούπας ξίδι
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ρίγανη
- Πάπρικα γλυκιά
- 500 γραμμάρια άσπρα φασόλια ψιλά ή μέτρια
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 2 πιπεριές κόκκινες Φλωρίνης σε ροδέλες
- 1 πιπεριά πράσινη κέρατο σε κομματάκια
Εκτέλεση
Ρίχνουμε τα φασόλια σε χλιαρό νερό να μουλιάσουν για 3-4 ώρες (το πρωί). Τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε στην κατσαρόλα να ζεματιστούν για 5 λεπτά, περίπου.
Ρίχνουμε το νερό και βάζουμε τα φασόλια, μαζί με τις πιπεριές, το καρότο, τα κρεμμύδια, το σέλινο, τη ζάχαρη και τα αρωματικά (δυόσμο, μαϊντανό, δάφνη) να βράσουν με 1 λίτρο νερό, σε μέτρια φωτιά.
Αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια (ο χρόνος βρασμού είναι σχετικός και εξαρτάται κυρίως από το πόσο “βραστερά” είναι τα φασόλια).
Όταν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο – λίγο νερό, για να μην καούν.
Όταν δούμε ότι τα φασόλια είναι ήδη μαλακά, τότε προσθέτουμε στο φαγητό και τη ντομάτα ή τον τοματοπελτέ, πάπρικα και αλατοπίπερο.
Αφήνουμε να βράσουν σε σιγανή φωτιά για άλλα 15-20 λεπτά και βγάζουμε από τη φωτιά.
Η φασολάδα αυτή, σερβίρεται χλιαρή με ρίγανη και ξίδι.