Υλικά

  • Για τη βάση
  • 50 γραμμάρια φουντούκια καβουρδισμένα και τριμμένα
  • 110 γραμμάρια μπισκότα της επιλογής σας
  • 25 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο
  • Για τη γέμιση
  • 340 γραμμάρια κουβερτούρα
  • 60 γραμμάρια άχνη ζάχαρη
  • 1 κουταλιά του γλυκού εσάνς βανίλιας
  • 3 αυγά
  • 200 γραμμάρια τυρί κρέμα
  • 250 γραμμάρια μασκαρπόνε
  • Για την επικάλυψη πραλίνα καραμέλα
  • 300 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
  • 180 γραμμάρια ζάχαρη
  • 120 γραμμάρια γλυκόζη
  • 75 γραμμάρια βούτυρο
  • 2 κουταλιές του γλυκού βανίλια εσάνς

sidagi.gr


Εκτέλεση

Για τη βάση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς και βουτυρώνουμε καλά μια μεταλλική φόρμα με αποσπώμενο πάτο (ή τσέρκι) 20 εκ.

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα θρυμματισμένα μπισκότα, αμύγδαλα μαζί με το βούτυρο μέχρι να ενωθούν τα υλικά μας και καλύπτουμε τον πάτο.

Για τη γέμιση

Λιώνουμε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα κουβερτούρα. Χτυπάμε καλά τα αυγά με τα τυριά, την άχνη και τη βανίλια και προσθέτουμε και τη σοκολάτα.

Ρίχνουμε το μείγμα στη βάση και ψήνουμε περίπου 45 λεπτά, μέχρι να πήξει κάπως η γέμιση, αλλά στη μέση να μοιάζει ακόμα λίγο υγρή. Αφήνουμε να κρυώσει καλά καλύπτουμε με την πραλίνα καραμέλας.

Για την πραλίνα καραμέλα

Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με τη γλυκόζη και τη βανίλια. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη και τη βάζουμε στη φωτιά μέχρι να γίνει σκούρα καραμέλα χωρίς να καεί.

Αδειάζουμε το μείγμα της κρέμας γάλακτος μέσα στη καραμέλα και αφήνουμε να βράσει και μετά από λίγο αποσύρουμε από τη φωτιά.

Όταν η θερμοκρασία πέσει ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί με το μείγμα και περιχύνουμε το cheesecake με την καραμέλα και σερβίρουμε.