Υλικά
- ½ κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 200 γραμμάρια φρέσκο βούτυρο ή λάδι μισό-μισό
- 500 ml χλιαρό γάλα (ή 250 ml γάλα και 250 ml νερό)
- 450 γραμμάρια φέτα θρυμματισμένη
- 4 αυγά καλά χτυπημένα
- 1 κοφτό κουταλάκι γλυκού αλάτι
- Μαύρο πιπέρι
- 1 κουταλιά γεμάτη του γλυκού ξερή μαντζουράνα, τριμμένη
Εκτέλεση
Βάζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι με το αλάτι, το πιπέρι και τη μαντζουράνα. Ανακατεύουμε, κάνουμε στη μέση πηγαδάκι και ρίχνουμε τα αυγά, το μισό βούτυρο και το μισό γάλα. Χτυπάμε με αυγοδάρτη καλά ώστε να γίνει ένα λείο μείγμα. Προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα καθώς χτυπάμε.
Μπορεί να μη χρειαστεί όλο. Πρέπει να γίνει ένας χυλός πηχτός σαν μέλι. Κρατάμε μια χούφτα από το τυρί και το υπόλοιπο το προσθέτουμε στο χυλό.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Παίρνουμε λίγο από το υπόλοιπο βούτυρο (ή το λάδι) και αλείφουμε το ταψί. Αδειάζουμε μέσα το χυλό που πρέπει να έχει ύψος περίπου 3 εκατοστά. Πασπαλίζουμε την υπόλοιπη επιφάνεια με το τυρί που κρατήσαμε και περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο (ή το λάδι). Ψήνουμε την πίτα για περίπου 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
Μπορεί να συνδυαστεί ωραία με λευκό σαμπανιζέ κρασί.