Υλικά

  • 250 γρ. ζυμαρικά της επιλογής σας
  • 3 κ. σ. ελαιόλαδο, μοιρασμένο
  • 2 τσαμπιά ολόκληρα ντοματίνια
  • 1 κ. σ. βαλσάμικο ξύδι
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1/2 φλ. τσαγιού τριμμένη παρμεζάνα, μοιρασμένη
  • 1/4 φλ. τσαγιού νερό για τα ζυμαρικά
  • 1 χούφτα φρέσκα μικρά φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα αν είναι μεγάλα

Εκτέλεση

  1. Βράστε τα ζυμαρικά μέχρι να γίνουν al dente, 7 με 8 λεπτά. Κρατήστε στην άκρη ένα φλιτζάνι από το νερό τους και σουρώστε.
  2. Ζεστάνετε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε ένα πολύ μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέστε τα ντοματίνια. Αν χρησιμοποιείτε μέτριο τηγάνι, μαγειρέψτε τις ντομάτες σε 2 δόσεις. Μαγειρέψτε για 1 λεπτό χωρίς να αγγίζετε το τηγάνι, και στη συνέχεια για 2 έως 3 λεπτά ακόμα, κουνώντας το τηγάνι αρκετές φορές για να περιστρέψετε τα ντοματίνια. Σβήστε τη φωτιά και περιχύστε με το βαλσάμικο ξύδι, κουνώντας απαλά αρκετές φορές για να καλυφθούν. Προσθέστε 2 πρέζες αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι για γεύση. Αφαιρέστε τις ντομάτες από το τηγάνι και τοποθετήστε σε ένα μπολ.
  3. Μόλις βράσουν τα ζυμαρικά, στην ίδια κατσαρόλα, ζεστάνετε την υπόλοιπη 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σε μέτρια χαμηλή φωτιά. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε 1 λεπτό μέχρι να αρωματιστεί. Σβήστε το τηγάνι με 1/4 φλιτζανιού νερό από τα ζυμαρικά, ξύνοντας το τηγάνι με ένα κουτάλι για να απελευθερωθεί όλη η γεύση από τους χυμούς της ντομάτας. Σβήστε τη φωτιά.
  4. Προσθέστε τα ζυμαρικά στο τηγάνι και ανακατέψτε τα να καλυφθούν καλά. Ρίξτε τα ντοματίνια, 1/4 φλιτζανιού τριμμένη παρμεζάνα και το βασιλικό. Αλατοπιπερώστε με 2 πρέζες αλάτι και πολύ φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Δοκιμάστε και προσθέστε περισσότερο αλάτι αν χρειάζεται.
  5. Σερβίρετε με το υπόλοιπο 1/4 φλιτζανιού τριμμένη παρμεζάνα πασπαλισμένη από πάνω.