Υλικά
- 250 γρ. ζυμαρικά της επιλογής σας
- 3 κ. σ. ελαιόλαδο, μοιρασμένο
- 2 τσαμπιά ολόκληρα ντοματίνια
- 1 κ. σ. βαλσάμικο ξύδι
- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1/2 φλ. τσαγιού τριμμένη παρμεζάνα, μοιρασμένη
- 1/4 φλ. τσαγιού νερό για τα ζυμαρικά
- 1 χούφτα φρέσκα μικρά φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα αν είναι μεγάλα
Εκτέλεση
- Βράστε τα ζυμαρικά μέχρι να γίνουν al dente, 7 με 8 λεπτά. Κρατήστε στην άκρη ένα φλιτζάνι από το νερό τους και σουρώστε.
- Ζεστάνετε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε ένα πολύ μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέστε τα ντοματίνια. Αν χρησιμοποιείτε μέτριο τηγάνι, μαγειρέψτε τις ντομάτες σε 2 δόσεις. Μαγειρέψτε για 1 λεπτό χωρίς να αγγίζετε το τηγάνι, και στη συνέχεια για 2 έως 3 λεπτά ακόμα, κουνώντας το τηγάνι αρκετές φορές για να περιστρέψετε τα ντοματίνια. Σβήστε τη φωτιά και περιχύστε με το βαλσάμικο ξύδι, κουνώντας απαλά αρκετές φορές για να καλυφθούν. Προσθέστε 2 πρέζες αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι για γεύση. Αφαιρέστε τις ντομάτες από το τηγάνι και τοποθετήστε σε ένα μπολ.
- Μόλις βράσουν τα ζυμαρικά, στην ίδια κατσαρόλα, ζεστάνετε την υπόλοιπη 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σε μέτρια χαμηλή φωτιά. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε 1 λεπτό μέχρι να αρωματιστεί. Σβήστε το τηγάνι με 1/4 φλιτζανιού νερό από τα ζυμαρικά, ξύνοντας το τηγάνι με ένα κουτάλι για να απελευθερωθεί όλη η γεύση από τους χυμούς της ντομάτας. Σβήστε τη φωτιά.
- Προσθέστε τα ζυμαρικά στο τηγάνι και ανακατέψτε τα να καλυφθούν καλά. Ρίξτε τα ντοματίνια, 1/4 φλιτζανιού τριμμένη παρμεζάνα και το βασιλικό. Αλατοπιπερώστε με 2 πρέζες αλάτι και πολύ φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Δοκιμάστε και προσθέστε περισσότερο αλάτι αν χρειάζεται.
- Σερβίρετε με το υπόλοιπο 1/4 φλιτζανιού τριμμένη παρμεζάνα πασπαλισμένη από πάνω.