Υλικά

  • 250 γρ. κοχύλια (το jumbo μέγεθος)
  • 220 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 280 γρ. μανιτάρια, ψιλοκομμένα
  • 1 φλ. τσαγιού τυρί ρικότα
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 κ. γλ. αποξηραμένη ρίγανη
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι κατά βούληση
  • 450 γρ. έτοιμη σάλτσα ντομάτας
  • 1 1/2 φλ. τσαγιού τεμαχισμένη μοτσαρέλα

Εκτέλεση

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  2. Βάλτε μια μεγάλη κατσαρόλα με ελαφρά αλατισμένο νερό σε βρασμό. Ανακατέψτε τα κοχύλια και μαγειρέψτε τα ζυμαρικά χωρίς κάλυμμα, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να είναι σταθερά στο δάγκωμα, περίπου 10 λεπτά. Σουρώστε τα κοχύλια και αφήστε τα στην άκρη.
  3. Ζεστάνετε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μαγειρέψτε και ανακατέψτε τον μοσχαρίσιο κιμά στο τηγάνι μέχρι να ροδίσει, 5 έως 7 λεπτά.
  4. Προσθέστε τα μανιτάρια και μαγειρέψτε και ανακατέψτε μέχρι τα μανιτάρια να μαλακώσουν και να απελευθερώσουν τα υγρά τους, περίπου 5 λεπτά.
  5. Σουρώστε και πετάξτε το περιττό λίπος. Μεταφέρετε το μείγμα σε ξεχωριστό μπολ και αφήστε το να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου, περίπου 10 λεπτά.
  6. Ανακατέψτε το τυρί ρικότα, το αυγό, το σκόρδο και τη ρίγανη στον κιμά μέχρι να ενσωματωθούν καλά. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι.
  7. Προσθέστε το 1/2 της σάλτσας ντομάτας στον πάτο ενός ταψιού. Γεμίστε κάθε κέλυφος με περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού κιμά και τοποθετήστε τα κοχύλια με τη γέμιση με το ανοιχτό μέρος προς τα πάνω στο ταψί.
  8. Επαναλάβετε με τα υπόλοιπα κελύφη και τη γέμιση. Απλώστε την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας πάνω από τα κελύφη και πασπαλίστε με τριμμένη μοτσαρέλα.
  9. Ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να λιώσει το τυρί και να αρχίσει να ροδίζει, περίπου 25 λεπτά. Σερβίρετε αμέσως.