Υλικά

  • 1 κ. γλ. ξύσμα πορτοκαλιού και 1/2 φλ. τσαγιού χυμό
  • 1 κ. γλ. σάλτσα σόγιας χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο
  • 1 φλ. τσαγιού λευκό ρύζι μακρύκοκκο
  • 2 κ. σ. χυμό λεμονιού
  • 2 κ. σ. μέλι
  • 2 κ. σ. ανάλατο βούτυρο, λιωμένο
  • 1 κ. σ. πάπρικα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 600 γρ. φιλέτο σολομού
  • 1/4 φλ. τσαγιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
  2. Σε μια μικρή κατσαρόλα, συνδυάστε το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού, τη σάλτσα σόγιας, 1 1/2 φλιτζάνια νερό και 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και πιπέρι και αφήστε το να βράσει.
  3. Προσθέστε το ρύζι και αφήστε μέχρι να πάρει μια βράση, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε, σκεπασμένο, μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό και να μαλακώσει το ρύζι, για 20 έως 24 λεπτά.
  4. Εν τω μεταξύ, σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε το χυμό λεμονιού με το μέλι, το βούτυρο, την πάπρικα, το σκόρδο και 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και πιπέρι.
  5. Τοποθετήστε το σολομό, με το δέρμα προς τα κάτω, σε ένα ταψί πάνω σε λαδόκολλα, περιχύστε το μείγμα με το βούτυρο από πάνω και πασπαλίστε με τον μισό μαϊντανό.
  6. Ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 10- 20 λεπτά.