Υλικά

Ακόμα και όσοι αγαπούν το αλάτι δύσκολα μπορούν να δεχτούν στους γευστικούς τους κάλυκες μια σούπα που βγήκε «λύσσα». Η σούπα έχει τα δικά της μικρά μυστικά και οι σεφ έχουν στη φαρέτρα τους δύο τρικ για το σωστό καρύκευμα. Το αλάτισμα της σούπας γίνεται λοιπόν στην αρχή και το τέλος και ποτέ ενδιαμέσως. Το πρώτο βήμα μιας σούπας είναι συνήθως το σοτάρισμα των λαχανικών, ώστε να βγάλουν όλη τη γεύση και τα αρώματά τους. Εδώ το καλό αλάτισμα είναι επιβεβλημένο. Ένα κουταλάκι του γλυκού είναι ωστόσο επαρκές για τη συνήθη ποσότητα των λαχανικών που ετοιμάζει μια οικογένεια. Επόμενο βήμα, ο ζωμός. Όταν τον προσθέτουμε, η σούπα τείνει να μοιάζει ανάλατη. Κι εδώ είναι το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε, βάζουμε αλάτι σε αυτό το βήμα. Ξεχνώντας πως με τον βρασμό ένα τμήμα της θα εξατμιστεί. Αλάτι βάζουμε λίγα μόλις λεπτά πριν αφαιρέσουμε τη σούπα από το μάτι. Και μόνο αν νιώσουμε ότι χρειάζεται. Ακόμα κι έτσι, ένα κουτάλι του γλυκού είναι αρκετό για να ζωντανέψει τη γεύση της. Αν το παρακάναμε πάντως σε αυτό το βήμα, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό (ή ζωμό). Αν αυτό δεν θεραπεύσει την αναποδιά, μια πατάτα θα απορροφήσει το παραπανίσιο αλάτι. Όπως θα κάνουν και λίγα ζυμαρικά ή ρύζι.