Υλικά
Είναι από τα πιο ενοχλητικά πράγματα σε ένα καλοβρασμένο και πεντανόστιμο αυγό, για το μάτι τουλάχιστον. Αυτή η πρασινωπή απόχρωση που αποκτά κάποιες φορές ο κρόκος και δεν τον κάνει καθόλου δελεαστικό. Συμβαίνει μάλιστα για έναν απλό λόγο, επειδή έχει παραβράσει. Το αυγό περιέχει σίδηρο και θειούχα άλατα και όταν υπερθερμαίνεται, ο σίδηρος αντιδρά με το θείο και αποδίδουν θειικό σίδηρο. Αυτός ευθύνεται για το πρασίνισμα στην επιφάνεια του κρόκου. Μόνο όταν παραβράσει το αυγό απελευθερώνονται ο σίδηρος και τα θειούχα άλατα από τις πρωτεΐνες που τα περιέχουν. Κίνδυνο για την υγεία δεν παρουσιάζει αυτή η αντίδραση, είναι απλώς αντιαισθητική στην όψη. Για να την αποφύγουμε, ο τρόπος είναι να αφήνουμε το νερό να βράσει και μόλις κοχλάσει έντονα, κλείνουμε το μάτι και σκεπάζουμε το σκεύος με ένα καπάκι. Εκεί θα αφήσουμε τα αυγά να βράσουν για 10-12 λεπτά…