Υλικά

  • 7 μικρές πατάτες
  • 6 ντομάτες μέτριες
  • 3 ξερά κρεμμύδια
  • 1 ματσάκι σέλινο
  • 2-3 πράσα
  • 3 καρότα
  • 3 κολοκυθάκια
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • χυμός από 2 λεμόνια
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού γραβιέρα
  • 5-6 κουταλιές της σούπας κρουτόν (προαιρετικά)
  • 1 κουταλιά της σούπας γλυκό κόκκινο πιπέρι
  • αλάτι

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζετε τις πατάτες και τις κόβετε σε φέτες. Καθαρίζετε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε ροδέλες.
  2. Στη συνέχεια, καθαρίζετε τις ντομάτες, τις ξεφλουδίζετε και τις κόβετε σε κύβους. Καθαρίζετε τα καρότα και τα κόβουμε σε ροδέλες.
  3. Πλένετε το σέλινο και τα πράσα και τα ψιλοκόβετε. Πλένετε τα κολοκυθάκια και τα κόβετε σε ροδέλες.
  4. Σε μια βαθιά κατσαρόλα, βάζετε νερό και μόλις βράσει, ρίχνετε τα λαχανικά, το ελαιόλαδο, το λεμόνι, το αλάτι και το πιπέρι.
  5. Χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια ένταση και αφήνετε τα υλικά για περίπου 30 λεπτά, έως ότου μαλακώσουν.
  6. Αφαιρείτε τα λαχανικά και τα πολτοποιείτε στο μπλέντερ. Αφήνετε το ζωμό μέσα στην κατσαρόλα.
  7. Βάζετε στην κατσαρόλα τα πολτοποιημένα λαχανικά, ανακατεύετε καλά και αφήνετε να πάρουν 2-3 βράσεις.
  8. Πασπαλίζετε κάθε πιάτο με μια κουταλιά τριμμένη γραβιέρα και λίγα κρουτόν.