Υλικά
- 125 γραμμάρια τυρί τριμμένο
- αλάτι
- άσπρο πιπέρι
- λίγο μοσχοκάρυδο
- 300 γραμμάρια αλεύρι
- 150 γραμμάρια μαλακό βούτυρο
- 1 κουταλιά του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 2 αβγά
- αλεύρι για το άπλωμα της ζύμης
- μαργαρίνη για το βουτύρωμα
- 1 κρόκος
- κύμινο
- σουσάμι
- σκόρδο
- 1 κουταλιά σούπας γάλα εβαπορέ
- ρίγανη
Εκτέλεση
- Αναμειγνύετε το αλεύρι με το μπέκιν πάουντερ και τα βάζετε στο μίξερ.
- Προσθέτετε το βούτυρο σε κομμάτια, το αβγό και το τυρί.
- Ζυμώνετε καλά, ώστε να δημιουργηθεί μια λεία ζύμη, προσθέτετε αλάτι, πιπέρι σκόρδο και μοσχοκάρυδο.
- Την σκεπάζετε με σελοφάν και την αφήνετε τουλάχιστον 1 ώρα ή καλύτερα μια νύχτα στο ψυγείο.
- Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγετε ζύμη σε πάχος 1 εκ., την κόβετε σε λουρίδες πάχους 1 εκ., φάρδους 1 εκ. και μάκρους 6 εκ. και τους δίνετε κυλινδρικό σχήμα.
- Τη βάζετε σε βουτυρωμένο ταψί. Χτυπάτε τον κρόκο και το γάλα, αλείφετε τα κριτσίνια και τα πασπαλίζετε με σουσάμι ή με ρίγανη.
- Τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο περίπου 12 λεπτά ώσπου να ροδοκοκκινίσουν.
- Τα αφήνετε στο ταψί να κρυώσουν λίγο και μετά τα ακουμπάτε σε σχάρα.
- Τα κριτσίνια ταιριάζουν τόσο με κρασί, όσο και με μπίρα. Σερβίρονται επίσης με ντιπ με τυρί και γιαούρτι.