Υλικά
- 1 μεγάλο καθαρισμένο λαβράκι (800 γρ. περίπου)
- ½ φλ. άσπρο, ξηρό κρασί
- χυμό από ½ λεμόνι
- 6 μέτριες πατάτες
- 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά ξεφυλλισμένο θυμάρι ή ψιλοκομμένα φυλλαράκια ρίγανης + 2 κλωναράκια για το ψάρι
- 2-3 λεπτά φετάκια λεμόνι
- 1 μεγάλη ντομάτα σε ροδέλες αλατοπιπερωμένες
- αλάτι
- πιπέρι
- μαϊντανός για πασπάλισμα
Εκτέλεση
- Ξεπλένετε και στραγγίζετε το ψάρι και το βάζετε σε ένα γυάλινο ταψί.
- Κάνετε 3-4 διαγώνιες χαρακιές με ένα μαχαιράκι σε κάθε πλευρά του, το περιχύνετε με το μισό κρασί και το λεμόνι, το αλατίζετε και το κρατάτε στην άκρη.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190°C.
- Ξεφλουδίζετε τις πατάτες και τις κόβετε με ένα βαρύ μαχαίρι σε πολύ λεπτά φετάκια (είτε κατά μήκος είτε σε ροδέλες).
- Τις βάζετε σε ένα μπολ, ρίχνετε πάνω το θυμάρι ή τη ρίγανη, τις ραντίζετε με 2 κουταλιές περίπου ελαιόλαδο, τις αλατοπιπερώνετε και τις ανακατεύετε καλά.
- Λαδώνετε με 1 κουταλιά ελαιόλαδο ένα πυρίμαχο ταψί και απλώνετε μέσα τις πατάτες σε ομοιόμορφη (περίπου) στρώση. Βάζετε το ταψί στο φούρνο και τις ψήνετε για 25 λεπτά.
- Βγάζετε το ταψί από το φούρνο.
- Στραγγίζετε το ψάρι και μπήγετε στην κοιλιά του τα κλωναράκια του θυμαριού ή της ρίγανης και τις ροδέλες του λεμονιού και το αλατοπιπερώνετε.
- Απλώνετε πάνω από τις πατάτες το ψάρι και το περιχύνετε με το υπόλοιπο κρασί (1/4 φλ.).
- Σκορπάτε γύρω τις ροδέλες των ντοματών, τα ραντίζετε όλα με 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο, επιστρέφετε το ταψί στο φούρνο και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 20-30 λεπτά.
- Σερβίρετε το φαγητό πασπαλισμένο με μαϊντανό.