Υλικά
- 5 κρεμμύδια
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο
- 1 φύλλο δάφνης
- 2 κουτ. γλυκού αλεύρι
- 1 κλωναράκι θυμαριού
- 1 σφηνάκι λευκό κρασί
- 2 ζωμοί βοδινού
- 2 λίτρα νερό
- ½ κουτ. γλυκού κόκκοι πιπεριού
- 1 μπαγκέτα
- 200 γρ. γραβιέρα τριμμένη
Εκτέλεση
- Ξεκινάτε τη συνταγή για την κρεμμυδόσουπα ξεφλουδίζοντας τα κρεμμύδια, τα κόβετε, πρώτα στη μέση και μετά σε λεπτές φέτες.
- Σε μια κατσαρόλα προσθέτετε το βούτυρο, το αλεύρι, τα κρεμμύδια, τους κόκκους πιπεριού, το φύλλο δάφνης και τα φυλλαράκια από το κλωναράκι θυμαριού.
- Μαγειρεύετε σε δυνατή φωτιά και ανακατεύετε για αρκετή ώρα, μέχρι τα κρεμμύδια να γίνουν διάφανα και να αρχίσουν να καραμελώνουν.
- Σβήνετε με το κρασί και συνεχίζετε το ανακάτεμα για 2-3 λεπτά.
- Προσθέτετε στα κρεμμύδια τους δύο ζωμούς, ανακατεύετε καλά, προσθέτετε βραστό νερό -ίσα-ίσα μέχρι να καλύψει τα κρεμμύδια- και τα αφήνετε να σιγοβράσουν για ακόμα 20 λεπτά.
- Τοποθετείτε τις φέτες μπαγκέτας στο γκριλ και τις φρυγανίζετε.
- Μόλις ξεροψηθούν, τις βγάζετε από τον φούρνο, προσθέτετε μπόλικη τριμμένη γραβιέρα πάνω σε κάθε φετούλα μπαγκέτας και τις ψήνετε ξανά στο γκριλ μέχρι να λιώσει το τυρί.
- Γεμίζετε μπολάκια με σούπα, από πάνω τοποθετείτε μια φετούλα μπαγκέτας με λιωμένη γραβιέρα και σερβίρετε.