Υλικά
- 150 γρ. αλεύρι φαρίνα
- 125 γρ. βούτυρο
- 300 ml νερό
- 4 αβγά ελαφρώς χτυπημένα
- 2 βανίλιες
- 50 γρ. αμύγδαλα φιλέ
Εκτέλεση
- Αρχικά βάζετε σε κατσαρόλα το βούτυρο να λιώσει μαζί με το νερό σε χαμηλή φωτιά.
- Μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνετε το αλεύρι όλο μαζί και ανακατεύετε ζωηρά μέχρι να γίνει μία ζύμη που θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
- Αποσύρετε από τη φωτιά και αφού κρυώσει λίγο προσθέτετε τις βανίλιες και τα αβγά λίγα-λίγα (κρατάτε 1 κ.σ. για το άλειμμα) ανακατεύοντας να ενσωματωθούν και να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη.
- Στρώνετε αντικολλητικό χαρτί σε ταψάκι και το βουτυρώνετε.
- Τοποθετείτε τη ζύμη στο κέντρο σχηματίζοντας ένα στεφάνι, το αλείφετε με το αβγό και σκορπάτε επάνω τα αμύγδαλα.
- Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς για 15 λεπτά και χαμηλώνετε στους 190 για 25 λεπτά ακόμη.
- Αφαιρείτε από το φούρνο και κόβετε προσεκτικά το στεφάνι οριζοντίως. Βάζετε τα δύο κομμάτια στο φούρνο για 5 λεπτά ακόμη.
- Αφήνετε να κρυώσει καλά και τοποθετείτε σε πιατέλα την οποία έχετε αλείψει με μία κουταλιά σαντιγί το ένα κομμάτι με την εσωτερική πλευρά προς τα πάνω.
- Απλώνετε τη σαντιγί και τα αμύγδαλα της γέμισης και ακουμπάτε επάνω χωρίς να πιέσετε και το άλλο κομμάτι.
- Όταν πρόκειται να σερβίρετε κοσκινίζετε το γλυκό με λίγη άχνη και προαιρετικά με σμέουρα.