Υλικά
- 1 φλιτζ. φάβα Σαντορίνης
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 φύλλο δάφνης
- 2 φλιτζ. νερό
- ½ φλιτζ. ελαιόλαδο
- 1 κ. γ. αλάτι
- 1 πρέζα ρίγανη
- 1 σκελίδα σκόρδου, κομμένη στη μέση
- λίγο ελαιόλαδο για το άλειμμα του ταψιού
- κάππαρη
- ελαιόλαδο
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
- Αρχικά καθαρίζετε τη φάβα, την πλένετε καλά και τη βάζετε μαζί με το νερό σε μια κατσαρόλα.
- Μόλις πάρετε βράση, την ξαφρίζετε με μια τρυπητή κουτάλα και ρίχνετε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και τη δάφνη.
- Σκεπάζετε την κατσαρόλα και την αφήνετε να βράσει, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
- Όταν πιει όλο το ζουμί και γίνει χυλός, την αποσύρετε από τη φωτιά και αφαιρείτε τη δάφνη.
- Ενώ είναι ακόμη ζεστή προσθέτετε το αλάτι και τη ρίγανη ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα, με γρήγορες κινήσεις, μέχρι να λιώσει.
- Περνάτε με σκόρδο μια μεγάλη πιατέλα, την αλείφετε με ελαιόλαδο και αδειάζετε μέσα τη φάβα.
- Σερβίρετε με κάππαρη, λίγο ελαιόλαδο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψιλοκομμένο κρεμμύδι.