Υλικά
- 100 γρ. βούτυρο
- 100 γρ. φρέσκο γάλα
- 200 γρ. ζάχαρη
- 3 αυγά
- 5 γρ. μαχλέπι
- 5 γρ. μαστίχα τριμμένη ή 5-6 σταγόνες μαστιχέλαιο
- 100 γρ. νερό χλιαρό
- 50 γρ. μαγιά της μπύρας νωπή
- 620 γρ. αλεύρι σκληρό
Εκτέλεση
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα, τη ζάχαρη, το μαχλέπι και τη μαστίχα. Προσοχή μη καεί και ανέβει πάνω από τους 50οC.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα αυγά. Ανακατεύουμε καλά και σ’ ένα άλλο σκεύος διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και τη ρίχνουμε στο προηγούμενο μείγμα.
- Αδειάζουμε το μείγμα μέσα στον κάδο του μίξερ προσθέτοντας το αλεύρι. Ζυμώνουμε με το γάντζο και προσθέτουμε και το βούτυρο.
- Ζυμώνουμε τόσο ώστε η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα και να είναι λεία.
- Φτιάχνουμε μια μπάλα, χαράζουμε σε σταυρό, τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον τουλάχιστον 3 ώρες ώστε να διπλασιαστεί η μάζα του και να χαθεί ο σταυρός.
- Ξαναζυμώνουμε ελαφρώς με το χέρι και το χωρίζουμε σε 3 ίσα μέρη.
- Με τη βοήθεια ελάχιστου αλευριού φτιάχνουμε μπαστούνια και τα πλέκουμε σε πλεξούδα.
- Αν θέλουμε δίνουμε το σχήμα κουλούρας. Τοποθετούμε το τσουρέκι σε μια λαδόκολλα και στη λαμαρίνα του φούρνου.
- Αφήνουμε ξανά σε ζεστό περιβάλλον για 1 ώρα τουλάχιστον μέχρι να διπλασιαστεί το σχήμα.
- Ανακατεύουμε το αυγό με ελάχιστο νερό και με ένα πινέλο, με πολλή προσοχή, αλείφουμε την επιφάνεια του τσουρεκιού.
- Πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο φιλέ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 1 ώρα περίπου μέχρι το τσουρέκι να ροδίσει και να ξεκολλάει από τη λαδόκολλα.