Υλικά
- 1/3 φλιτζάνι νες καφέ
- 2 κουταλιές της σούπας αλάτι
- 1 κουταλιά της σούπας φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 1/4 κλωναράκι βανίλια
- 5,5 κιλά χοιρινά παϊδάκια με κόκαλα
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ, ανακατεύετε καλά το καφέ με τους σπόρους αλάτι, πιπέρι και βανίλιας. Βάζετε τα παϊδάκια ένα ταψί και τρίβετε όλη την επιφάνεια πάνω και κάτω με το μείγμα καφέ.
- Αφήνετε τα παϊδάκια σε θερμοκρασία δωματίου για 30 λεπτά. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 230 °C και ρυθμίζετε τη σχάρα στη μέση.
- Ψήνετε τα παϊδάκια για 15 λεπτά στους 230 °C στις αντιστάσεις. Μετά από 15 λεπτά χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 160 °C και ψήνετε για περίπου 2 ½ ώρες.
- Για να ελέγξετε αν έχει ψηθεί βάζετε το θερμόμετρο μαγειρικής στο παχύτερο μέρος του ψητού, αν καταγράψει 50 °C τότε θα είναι έτοιμο. Διαφορετικά ψήνετε για 10 λεπτά ακόμα και ελέγχετε ξανά με θερμόμετρο.
- Μεταφέρετε το ψητό σε πιατέλα σερβιρίσματος και αφήνετε για 20 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου. Ξύνετε τα σημεία με περισσότερο καφέ, κόβετε σε φέτες και σερβίρετε με πατάτες ή ρύζι για συνοδευτικό.