Υλικά
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 πράσο, τα λευκά και τρυφερά πράσινα μέρη, χοντροκομμένα
- 1 μέτριο φινόκιο χοντροκομμένο
- 1 φλιτζάνι τσαγιού σέλινο χοντροκομμένο
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 1 κουταλιά του γλυκού ψιλαλεσμένους μαραθόσπορους
- 1 λίτρο ζωμό λαχανικών
- 250 γραμμάρια γαρίδες μεσαίου μεγέθους καθαρισμένες και χωρίς τα εντεράκια τους
- 1 μικρή σκελίδα σκόρδο, σπασμένη αλλά ολόκληρη
- 2 κουταλιές της σούπας λικέρ μαστίχας
- 1/4 φλιτζάνι τσαγιού φρέσκο χυμό λεμόνι
Εκτέλεση
- Ζεσταίνετε 1 κουταλιά ελαιόλαδο σε μέτρια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
- Μαγειρεύετε τα λαχανικά μέχρι να καραμελώσουν ελαφρώς, για 15 λεπτά περίπου. Αλατοπιπερώνετε.
- Προσθέτετε το φινόκιο και τον ζωμό. Αφήνετε να πάρουν βράση, κατεβάζετε από τη φωτιά, σκεπάζετε και σιγοβράζετε για 20-25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν πολύ τα λαχανικά.
- Βγάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Πολτοποιείτε τα λαχανικά μέχρι να γίνουν ένας απαλός πουρές.
- Ζεσταίνετε το υπόλοιπο λάδι σε ένα μέτριο αντιλλητικό τηγάνι, προσθέτετε τις γαρίδες και το σκόρδο και αλατοπιπερώνετε ελαφρά.
- Σοτάρετε τις γαρίδες μέχρι να πάρουν έντονο ροζέ χρώμα.
- Ρίχνετε το λικέρ μαστίχας και το αφήνετε να εξατμιστεί. Πετάτε το σκόρδο και προσθέτετε τις γαρίδες και το ζουμί τους στην σούπα.
- Τα ζεσταίνετε. Ρίχνετε την κρέμα γάλακτος ανακατεύετε λίγο ακόμα και σερβίρετε.