Υλικά
- 500 γραμμάρια μασκαρπόνε
- 200 γραμμάρια ζάχαρη
- 6 αυγά χωρισμένα ασπράδια με κρόκους
- 9 μπισκότα σαβαγιάρ
- 150 γραμμάρια κακάο σκόνη
- 250 ml καφέ εσπρέσσο (χλιαρό προς κρύο)
- 50 ml αμαρέττο
Εκτέλεση
- Διαχωρίζετε τα αυγά από τα ασπράδια και χτυπάτε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν.
- Προσθέτετε το μασκαρπόνε και ανακατεύετε ώσπου να έχετε μια λεία ομοιογενή κρέμα.
- Χτυπάτε τα ασπράδια σε μαρέγκα και την προσθέτετε στην κρέμα του Μασκαρπόνε ανακατεύοντας απαλά.
- Ντύνετε μια μακρόστενη κυλινδρική φόρμα με διάφανη μεμβράνη, προσέχοντας να μην τσαλακωθεί και κάνει σούρες.
- Βάζετε στη φόρμα τη μισή δόση κρέμας και απλώνετε στη βάση της φόρμας για να την καλύψετε.
- Ανακατεύετε τον καφέ με το αμαρέττο.
- Στρώνετε κατά μήκος της φόρμας τα μπισκότα σαβαγιάρ βουτηγμένα στο μείγμα του καφέ (προσέχετε οι σειρές να μην είναι κολλημένες μεταξύ τους).
- Ρίχνετε και την υπόλοιπη κρέμα για να γεμίσει σχεδόν η φόρμα, αφήνοντας χώρο για μια σειρά ακόμη μπισκότα.
- Βάζετε 3 ώρες στο ψυγείο. Βγάζετε και στρώνετε μια τελευταία σειρά μπισκότα βουτηγμένα στο μείγμα καφέ.
- Βάζετε στην κατάψυξη για 12 τουλάχιστον ώρες ώστε να πάρετε ένα καλά παγωμένο παγωτό.
- Πριν σερβίρετε ξεφορμάρετε σε δίσκο, αφαιρείτε προσεκτικά τη μεμβράνη, λειαίνετε την επιφάνεια με μια σπάτουλα και κοσκινίζετε από πάνω το κακάο.
- Στολίζετε με χριστουγεννιάτικα στολίδια το γλυκό ή και το δίσκο σας και σερβίρετε.