Υλικά

  • 1 χήνα (4-5 κιλά)
  • 250 γραμμάρια αποξηραμένα δαμάσκηνα ψιλοκομμένα
  • 3 μεγάλα μήλα κομμένα σε κύβους
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Υπολογίζετε την ώρα ψησίματος 15 λεπτά για κάθε 500 γραμμάρια βάρους συν 15 λεπτά επιπλέον.
  2. Σε ένα μπολ βάζετε και ανακατεύετε τα δαμάσκηνα, τα μήλα, τη ζάχαρη και αλατοπιπερώνετε.
  3. Πασπαλίζετε την κοιλιά της χήνας με αλατοπίπερο και βάζετε τη γέμιση.
  4. Τοποθετείτε τη χήνα σ’ ένα ταψί, την αλατοπιπερώνετε και σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο.
  5. Στη συνέχεια τη βάζετε στο φούρνο να ψηθεί, όση ώρα έχετε υπολογίσει, στους 180-190 βαθμούς Κελσίου.
  6. Κατά διαστήματα περιχύνετε μερικές φορές τη χήνα με τους χυμούς της.
  7. Μισή ώρα πριν τελειώσει το ψήσιμο, βγάζετε το αλουμινόχαρτο και αφήνετε τη χήνα να ξεροψηθεί.
  8. Όταν ψηθεί, ρίχνετε όλους τους χυμούς του ταψιού σε ένα κατσαρολάκι για να κάνετε τη σάλτσα.
  9. Προσθέτετε το αλεύρι και σιγά σιγά το ζωμό του κοτόπουλου και το ζελέ κερασιού ή φράουλας.
  10. Σιγοβράζετε τη σάλτσα ανακατεύοντας, μέχρι να πήξει.
  11. Μεταφέρετε τη χήνα σε πιατέλα, βάζετε τη σάλτσα σε σαλτσιέρα και σερβίρετε.
  12. Συνοδεύετε τη χήνα με λαχανικά της αρεσκείας σας.