Υλικά
- 1 χήνα (4-5 κιλά)
- 250 γραμμάρια αποξηραμένα δαμάσκηνα ψιλοκομμένα
- 3 μεγάλα μήλα κομμένα σε κύβους
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Υπολογίζετε την ώρα ψησίματος 15 λεπτά για κάθε 500 γραμμάρια βάρους συν 15 λεπτά επιπλέον.
- Σε ένα μπολ βάζετε και ανακατεύετε τα δαμάσκηνα, τα μήλα, τη ζάχαρη και αλατοπιπερώνετε.
- Πασπαλίζετε την κοιλιά της χήνας με αλατοπίπερο και βάζετε τη γέμιση.
- Τοποθετείτε τη χήνα σ’ ένα ταψί, την αλατοπιπερώνετε και σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο.
- Στη συνέχεια τη βάζετε στο φούρνο να ψηθεί, όση ώρα έχετε υπολογίσει, στους 180-190 βαθμούς Κελσίου.
- Κατά διαστήματα περιχύνετε μερικές φορές τη χήνα με τους χυμούς της.
- Μισή ώρα πριν τελειώσει το ψήσιμο, βγάζετε το αλουμινόχαρτο και αφήνετε τη χήνα να ξεροψηθεί.
- Όταν ψηθεί, ρίχνετε όλους τους χυμούς του ταψιού σε ένα κατσαρολάκι για να κάνετε τη σάλτσα.
- Προσθέτετε το αλεύρι και σιγά σιγά το ζωμό του κοτόπουλου και το ζελέ κερασιού ή φράουλας.
- Σιγοβράζετε τη σάλτσα ανακατεύοντας, μέχρι να πήξει.
- Μεταφέρετε τη χήνα σε πιατέλα, βάζετε τη σάλτσα σε σαλτσιέρα και σερβίρετε.
- Συνοδεύετε τη χήνα με λαχανικά της αρεσκείας σας.