Υλικά
- 1 κιλό κολοκυθάκια πράσινα
- 4 καρότα τριμμένα
- 1 μέτριο ξηρό κρεμμύδι
- 1 αυγό
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού τριμμένη φρυγανιά
- 3/4 φλιτζανιού του τσαγιού κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα
- 1/2 ματσάκι δυόσμο ή μαϊντανό
- αλεύρι (για το αλεύρωμα)
- αλάτι- πιπέρι
- Σπορέλαιο ή ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
- Πλένετε τα κολοκυθάκια, τα καθαρίζετε και τα τρίβετε στη χοντρή πλευρά του τρίφτη μαζί με τα καρότα.
- Τα πασπαλίζετε με λίγο αλάτι, τα βάζετε σε σουρωτήρι και τα αφήνετε να στραγγίσουν καλά.
- Στη συνέχεια τα στύβετε μέσα στις παλάμες σας και τα ρίχνετε σ’ ένα βαθύ μπολ.
- Καθαρίζετε το κρεμμύδι, το τρίβετε στον τρίφτη, το στύβετε και το βάζετε στο μπολ με τα κολοκυθάκια.
- Προσθέτετε το αυγό, το τυρί, το δυόσμο ή το μαϊντανό, τη φρυγανιά, αλάτι και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Ανακατεύετε με τα χέρια σας, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Εάν το μείγμα δεν είναι αρκετά σφιχτό, μπορείτε να προσθέσετε λίγη ακόμη φρυγανιά.
- Το τοποθετείτε σκεπασμένο στο ψυγείο για 1 ώρα να σφίξει και να πλάθεται πιο εύκολα.
- Βάζετε σ’ ένα ρηχό πιάτο αλεύρι.
- Πλάθετε με το μείγμα κεφτεδάκια μετρίου μεγέθους και τα αλευρώνετε.
- Στη συνέχεια σε ένα βαθύ τηγάνι βάζετε μπόλικο ηλιέλαιο να κάψει.
- Τηγανίζετε τους κολοκυθοκεφτέδες στο καυτό λάδι και από τις δύο πλευρές σε δυνατή φωτιά για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσοκόκκινο χρώμα.
- Τους τοποθετείτε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
- Σερβίρετε τους κολοκυθοκεφτέδες χλιαρούς.