Υλικά

  • 1 κιλό κολοκυθάκια πράσινα
  • 4 καρότα τριμμένα
  • 1 μέτριο ξηρό κρεμμύδι
  • 1 αυγό
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού τριμμένη φρυγανιά
  • 3/4 φλιτζανιού του τσαγιού κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα
  • 1/2 ματσάκι δυόσμο ή μαϊντανό
  • αλεύρι (για το αλεύρωμα)
  • αλάτι- πιπέρι
  • Σπορέλαιο ή ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

  1. Πλένετε τα κολοκυθάκια, τα καθαρίζετε και τα τρίβετε στη χοντρή πλευρά του τρίφτη μαζί με τα καρότα.
  2. Τα πασπαλίζετε με λίγο αλάτι, τα βάζετε σε σουρωτήρι και τα αφήνετε να στραγγίσουν καλά.
  3. Στη συνέχεια τα στύβετε μέσα στις παλάμες σας και τα ρίχνετε σ’ ένα βαθύ μπολ.
  4. Καθαρίζετε το κρεμμύδι, το τρίβετε στον τρίφτη, το στύβετε και το βάζετε στο μπολ με τα κολοκυθάκια.
  5. Προσθέτετε το αυγό, το τυρί, το δυόσμο ή το μαϊντανό, τη φρυγανιά, αλάτι και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  6. Ανακατεύετε με τα χέρια σας, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Εάν το μείγμα δεν είναι αρκετά σφιχτό, μπορείτε να προσθέσετε λίγη ακόμη φρυγανιά.
  7. Το τοποθετείτε σκεπασμένο στο ψυγείο για 1 ώρα να σφίξει και να πλάθεται πιο εύκολα.
  8. Βάζετε σ’ ένα ρηχό πιάτο αλεύρι.
  9. Πλάθετε με το μείγμα κεφτεδάκια μετρίου μεγέθους και τα αλευρώνετε.
  10. Στη συνέχεια σε ένα βαθύ τηγάνι βάζετε μπόλικο ηλιέλαιο να κάψει.
  11. Τηγανίζετε τους κολοκυθοκεφτέδες στο καυτό λάδι και από τις δύο πλευρές σε δυνατή φωτιά για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσοκόκκινο χρώμα.
  12. Τους τοποθετείτε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  13. Σερβίρετε τους κολοκυθοκεφτέδες χλιαρούς.