Υλικά

  • 450 γραμμάρια αλεύρι
  • 2 κουταλάκια τσαγιού ξερή μαγιά
  • 4 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 2 κουταλάκια τσαγιού χονδρό αλάτι
  • 1 κούπα ελιές χωρίς κουκούτσι
  • 3 κλαδάκια δενδρολίβανο
  • 1 1/4 κούπα χλιαρό νερό
  • Μισή κουταλιά σούπας ζάχαρη

Εκτέλεση

  1. Ανακατεύετε σε ένα μπολ το χλιαρό νερό, την ζάχαρη, 2 κουταλιές ελαιόλαδο και την μαγιά και αφήνετε για 5 λεπτά να αφρίσει η μαγιά.
  2. Σε άλλο μπολ, κοσκινίζετε το αλεύρι και προσθέτετε το μισό αλάτι. Ρίχνετε την μαγιά και ζυμώνετε το μείγμα για 10 λεπτά περίπου.
  3. Στη συνέχεια βάζετε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ, την σκεπάζετε και την αφήνετε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 40 περίπου λεπτά.
  4. Εν τω μεταξύ, ζεσταίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς και λαδώνετε ένα ταψάκι.
  5. Πατάτε την ζύμη να ξεφουσκώσει και την αδειάζετε από το μπολ σε αλευρωμένη επιφάνεια.
  6. Την ζυμώνετε για 2 – 3 λεπτά, την βάζετε στο ταψάκι και την πατάτε με τα δάχτυλα να απλώσει.
  7. Σκεπάζετε και αφήνετε πάλι σε ζεστό μέρος για 15 λεπτά. Με τα δάχτυλα πιέζετε την επιφάνεια σε διάφορα σημεία για να κάνετε βαθουλώματα.
  8. Αλείφετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, πασπαλίζετε το υπόλοιπο αλάτι και προσθέτετε το δεντρολίβανο. Πιέζετε τις ελιές μέσα στη ζύμη.
  9. Ψήνετε τη φοκάτσια στον προθερμασμένο φούρνο για 25 λεπτά περίπου.