Υλικά
- 450 γραμμάρια αλεύρι
- 2 κουταλάκια τσαγιού ξερή μαγιά
- 4 κουταλιές ελαιόλαδο
- 2 κουταλάκια τσαγιού χονδρό αλάτι
- 1 κούπα ελιές χωρίς κουκούτσι
- 3 κλαδάκια δενδρολίβανο
- 1 1/4 κούπα χλιαρό νερό
- Μισή κουταλιά σούπας ζάχαρη
Εκτέλεση
- Ανακατεύετε σε ένα μπολ το χλιαρό νερό, την ζάχαρη, 2 κουταλιές ελαιόλαδο και την μαγιά και αφήνετε για 5 λεπτά να αφρίσει η μαγιά.
- Σε άλλο μπολ, κοσκινίζετε το αλεύρι και προσθέτετε το μισό αλάτι. Ρίχνετε την μαγιά και ζυμώνετε το μείγμα για 10 λεπτά περίπου.
- Στη συνέχεια βάζετε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ, την σκεπάζετε και την αφήνετε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 40 περίπου λεπτά.
- Εν τω μεταξύ, ζεσταίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς και λαδώνετε ένα ταψάκι.
- Πατάτε την ζύμη να ξεφουσκώσει και την αδειάζετε από το μπολ σε αλευρωμένη επιφάνεια.
- Την ζυμώνετε για 2 – 3 λεπτά, την βάζετε στο ταψάκι και την πατάτε με τα δάχτυλα να απλώσει.
- Σκεπάζετε και αφήνετε πάλι σε ζεστό μέρος για 15 λεπτά. Με τα δάχτυλα πιέζετε την επιφάνεια σε διάφορα σημεία για να κάνετε βαθουλώματα.
- Αλείφετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, πασπαλίζετε το υπόλοιπο αλάτι και προσθέτετε το δεντρολίβανο. Πιέζετε τις ελιές μέσα στη ζύμη.
- Ψήνετε τη φοκάτσια στον προθερμασμένο φούρνο για 25 λεπτά περίπου.