Υλικά
- 1 κιλό χταπόδι
- 500 γραμμάρια κριθαράκι
- 2 κρεμμύδια ξερά
- 1 ποτήρι κόκκινο κρασί
- 4 δαφνόφυλλα
- 250 γραμμάρια ψιλοκομμένα ντοματάκια ή φρέσκες ντομάτες ανάλογης ποσότητας
- 3/4 του ποτηριού ελαιόλαδο
- λίγο αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Πλένουμε και κόβουμε το χταπόδι σε κομμάτια. Βάζουμε το μισό ελαιόλαδο στην κατσαρόλα μαζί με το χταπόδι και τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα. Τα ανακατεύουμε με την κουτάλα μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
- Μετά ρίχνουμε το κρασί, τα ντοματάκια ή τις φρέσκιες ντομάτες, τη δάφνη, το αλάτι, το πιπέρι και λίγο νερό και τα αφήνουμε όλα μαζί να βράσουν μέχρι το χταπόδι να γίνει μαλακό για περίπου 30 λεπτά.
- Όταν βράσει το χταπόδι, συμπληρώνουμε στην κατσαρόλα λίγο νερό και ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
- Όταν το φαγητό αρχίσει να κοχλάζει, ρίχνουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε με την κουτάλα για να μην κολλήσει στην κατσαρόλα. Ύστερα από 10 λεπτά το φαγητό είναι έτοιμο.
- Το χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι τρώγεται ζεστό ή κρύο.