Υλικά

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
  • 2 φλιτζάνια του καφέ ελαιόλαδο
  • ½ κουταλιά του γλυκού κανέλα
  • 4-5 γαρύφαλλα
  • 2 κουταλιές σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 κρασοπότηρο κόκκινο κρασί
  • αλάτι, πιπέρι
  • 500 γραμμάρια χοιρινό ψαχνό από μπούτι
  • 3 μεγάλα κυδώνια
  • 10 αποξηραμένα δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζετε τα κυδώνια από τη φλούδα, τα κόβετε στη μέση, αφαιρείτε τα κουκούτσια και σε ένα τηγάνι βάζετε 1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο και τα τηγανίζετε μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Τα βγάζετε και τα βάζετε σε μια πιατέλα.
  2. Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζετε 1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο, κόβετε το χοιρινό σε μερίδες και το σοτάρετε μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Το βγάζετε κι αυτό και το ακουμπάτε δίπλα στα κυδώνια.
  3. Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνετε το κρεμμύδι και το σοτάρετε μέχρι να γυαλίσει.
  4. Ρίχνετε μέσα τις μερίδες του χοιρινού, προσθέτετε το κρασί, την κανέλα και τα γαρύφαλλα και το αφήνετε να σιγοβράζει για περίπου μισή ώρα.
  5. Προσθέτετε στην κατσαρόλα τα δαμάσκηνα, διαλύετε τον πελτέ σε ένα νεροπότηρο και το ρίχνετε μέσα στην κατσαρόλα. Αλατοπιπερώνετε.
  6. Αφήνετε το φαγητό να βράσει για 10 λεπτά. Προσθέτετε τα σοταρισμένα κυδώνια, μετριάζετε τη φωτιά και σιγοβράζετε μέχρι να πήξει η σάλτσα. Αν χρειαστεί κατά τη διαδικασία, προσθέστε λίγο νερό.