Υλικά
- 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
- 2 φλιτζάνια του καφέ ελαιόλαδο
- ½ κουταλιά του γλυκού κανέλα
- 4-5 γαρύφαλλα
- 2 κουταλιές σούπας πελτέ ντομάτας
- 1 κρασοπότηρο κόκκινο κρασί
- αλάτι, πιπέρι
- 500 γραμμάρια χοιρινό ψαχνό από μπούτι
- 3 μεγάλα κυδώνια
- 10 αποξηραμένα δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
Εκτέλεση
- Καθαρίζετε τα κυδώνια από τη φλούδα, τα κόβετε στη μέση, αφαιρείτε τα κουκούτσια και σε ένα τηγάνι βάζετε 1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο και τα τηγανίζετε μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Τα βγάζετε και τα βάζετε σε μια πιατέλα.
- Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζετε 1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο, κόβετε το χοιρινό σε μερίδες και το σοτάρετε μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Το βγάζετε κι αυτό και το ακουμπάτε δίπλα στα κυδώνια.
- Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνετε το κρεμμύδι και το σοτάρετε μέχρι να γυαλίσει.
- Ρίχνετε μέσα τις μερίδες του χοιρινού, προσθέτετε το κρασί, την κανέλα και τα γαρύφαλλα και το αφήνετε να σιγοβράζει για περίπου μισή ώρα.
- Προσθέτετε στην κατσαρόλα τα δαμάσκηνα, διαλύετε τον πελτέ σε ένα νεροπότηρο και το ρίχνετε μέσα στην κατσαρόλα. Αλατοπιπερώνετε.
- Αφήνετε το φαγητό να βράσει για 10 λεπτά. Προσθέτετε τα σοταρισμένα κυδώνια, μετριάζετε τη φωτιά και σιγοβράζετε μέχρι να πήξει η σάλτσα. Αν χρειαστεί κατά τη διαδικασία, προσθέστε λίγο νερό.