Υλικά
- 1 ολόκληρο κοτόπουλο
- 750 γραμμάρια πατάτες
- 1 λεμόνι (θα χρησιμοποιήσουμε το ξύσμα του)
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού λιωμένο σκόρδο
- 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
- 3 κουτάλια της σούπας διάφορα μυρωδικά (μαϊντανός, δεντρολίβανο, ρίγανη,θυμάρι,φασκόμηλο)
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε, κόβουμε σε κομμάτια τις πατάτες και τις αλατοπιπερώνουμε.
- Ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά.
- Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα, τη μισή ποσότητα ελαιόλαδου, το μείγμα από τα διάφορα μυρωδικά, το λιωμένο σκόρδο, αλάτι και πιπέρι.
- Με το μείγμα αυτό μαρινάρουμε το κοτόπουλο.
- Ξεκινάμε από την κοιλιά ή το λαιμό του κοτόπουλου και το απλώνουμε ανάμεσα στην πέτσα και το κρέας.
- Στη συνέχεια βάζουμε το κοτόπουλο και γύρω από αυτό τις κομμένες πατάτες σε ένα ταψί.
- Περιχύνουμε τις πατάτες με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
- Ρίχνουμε στο ταψί ένα φλιτζάνι νερό.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο και βάζουμε το κοτόπουλο να ψηθεί στους 240 βαθμούς για 15 λεπτά.
- Στο χρόνο αυτό, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και το αφήνουμε να ψηθεί για περίπου 60 λεπτά.