Μετά τη διαμάχη για το αν θα υπάρξει κοινός δανεισμός ως αντίδραση στην πανδημία του κορονοϊού, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να διχασθεί και για το αν οι κυβερνήσεις πρέπει να εκχωρήσουν νέα φορολογικά έσοδα στην ΕΕ για να βοηθήσουν τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης από την ύφεση που έχει προκαλέσει η πανδημία, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πιθανόν να ζητήσει αυτό τον μήνα να περιληφθούν νέες πηγές άμεσων εσόδων, που αποκαλούνται «ίδιοι πόροι», στον επόμενο 7ετή προϋπολογισμό της (2021-2027), σε συνέχεια της πρότασης που είχε κάνει το 2018 για την αύξηση των εσόδων, τα οποία σήμερα προέρχονται από τους δασμούς στα τελωνεία και τη ζάχαρη, από ένα ποσοστό του ΦΠΑ που εισπράττουν οι χώρες και από τις εθνικές εισφορές που βασίζονται στο μέγεθος κάθε οικονομίας.
«Τα ευρωομόλογα ή “κορονο – ομόλογα” δεν περπάτησαν… έτσι πολλοί –και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – μετακινήθηκαν για να ταχθούν υπέρ νέων “ίδιων πόρων”. Αυτό είναι ακόμη καλύτερο: Πρόκειται για απευθείας έσοδα – που είναι καλύτερα από τον δανεισμό», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ.
Ο επταετής προϋπολογισμός της ΕΕ στοχεύει στη σύγκλιση των βιοτικών επιπέδων μεταξύ των 27 χωρών της Ένωσης καθώς και στην κοινή αγροτική πολιτική, τις επενδύσεις στην έρευνα, την ανάπτυξη και την εκπαίδευση και την προβολή της ήπιας δύναμης της ΕΕ στον κόσμο μέσα από αναπτυξιακά προγράμματα και προγράμματα βοήθειας σε τρίτες χώρες.
Το 2018, η Κομισιόν υποστήριξε ότι η ΕΕ, η οποία δεν έχει αλλάξει το σύστημα χρηματοδότησής της επί 32 χρόνια, θα έπρεπε επίσης να λάβει ένα μέρος από τον φόρο στις επιχειρήσεις, από την εμπορία των εκπομπών ρύπων, από τον φόρο στα μη ανακυκλούμενα πλαστικά καθώς και χρήματα που θα προέρχονταν απευθείας από πολιτικές της ΕΕ.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η ΕΕ μπορεί επίσης να εξετάσει και νέες πηγές εσόδων, όπως έναν φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, έναν ψηφιακό φόρο ή έναν δασμό σε προϊόντα που εισάγονται στην ΕΕ και έχουν παραχθεί με χαμηλότερα στάνταρντ από αυτά την ΕΕ όσον αφορά τις εκπομπές ρύπων.
Η επιδίωξη θέσπισης νέων πόρων για την ΕΕ δεν είχε επαρκή στήριξη από τις χώρες το 2018 και είναι κάθε άλλο παρά βέβαιο ότι θα την έχει τώρα, αν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει θέση τους νέους πόρους ως προϋπόθεση για την έγκριση του προϋπολογισμού της περιόδου 2021-2027, ο οποίος θα πρέπει να αποφασιστεί από αυτό, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όλες τις χώρες της ΕΕ.