Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε σήμερα σημαντικά επί τα χείρω τις προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη φέτος και την επόμενη χρονιά λόγω της αναμενόμενης επιβράδυνσης στις μεγαλύτερες χώρες του μπλοκ εξαιτίας των παγκόσμιων εντάσεων στο εμπόριο και του αυξανόμενου δημόσιου χρέους.
Στις τριμηνιαίες οικονομικές της προβλέψεις, η Κομισιόν αναθεώρησε επίσης πτωτικά τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ, που τώρα αναμένεται να είναι χαμηλότερος από την πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας – περιπλέκοντας ενδεχομένως τα σχέδια της ΕΚΤ για αύξηση των επιτοκίων φέτος.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, ο ρυθμός ανάπτυξης στην ευρωζώνη θα επιβραδυνθεί στο 1,3% φέτος από το 1,9% το 2018 και αναμένεται να ανακάμψει το 2020 στο 1,6%.
Οι νέες εκτιμήσεις είναι λιγότερο αισιόδοξες σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις της Κομισιόν, που δημοσιοποιήθηκαν τον Νοέμβριο, όταν οι Βρυξέλλες ανέμεναν η ευρωζώνη να αναπτυχθεί με ρυθμό 1,9% φέτος και 1,7% το 2020.
Η ανάπτυξη στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – χωρίς τη Βρετανία που προγραμματίζει να αποχωρήσει τον Μάρτιο – αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 1,5% φέτος από το 2,1% το 2018. Την επόμενη χρονιά, η πρόβλεψη είναι για ρυθμό ανάπτυξης 1,8%.
Όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να συνεχίζουν να αναπτύσσονται, με το μπλοκ να εκτιμάται ότι θα καταγράψει την έβδομη συνεχή χρονιά ανάπτυξης, αλλά στα μεγαλύτερα κράτη-μέλη θα σημειωθεί σημαντική επιβράδυνση.
Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ, η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 1,1% φέτος από το 1,5% το 2018. Η Κομισιόν ανέμενε προηγουμένως ο ρυθμός ανάπτυξης για τη Γερμανία να διαμορφωθεί φέτος στο 1,8%.
Στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ολλανδία επίσης προβλέπεται επιβράδυνση της ανάπτυξης, με την Ιταλία να αναμένεται να καταγράψει τον βραδύτερο ρυθμό ανάπτυξης σε όλη την ΕΕ, μόλις 0,2% φέτος.
Η Κομισιόν επικαλέστηκε τις παγκόσμιες εντάσεις για το εμπόριο και την επιβράδυνση στην Κίνα ως τα μεγαλύτερα βαρίδια για την οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο ανέφερε και νέες ανησυχίες για τη βιωσιμότητα χρέους, κυρίως στην Ιταλία, ως λόγο για την επιβράδυνση.
Η Κομισιόν αναμένει επίσης ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα διαμορφωθεί στο 1,4% φέτος, κάτω από τις προβλέψεις της ΕΚΤ για πληθωρισμό 1,6% και ακόμα μακρύτερα από το στόχο της κεντρικής τράπεζας για επίπεδα κοντά αλλά κάτω του 2,0%.