Διπλό ραντεβού με τους θεσμούς έχει κλείσει το οικονομικό επιτελείο. Το πρώτο έχει οριστεί για τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, όπου τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών κάνουν «ποδαρικό», ξεκινώντας τους ελέγχους σε δημοσιονομικά και μεταρρυθμίσεις και το επόμενο ραντεβού έχει κλειστεί στις 26 Ιανουαρίου, όπου θα υπάρξει η ολιγοήμερη αξιολόγηση μέσω τηλεδιασκέψεων από τους επικεφαλής των δανειστών. Στόχος και των δύο πλευρών είναι η 9η μεταμνημονιακή αξιολόγηση να κλείσει θετικά και το ταχύτερο δυνατό.
Στο τραπέζι θα βρεθούν τα πρώτα έργα και ο σχεδιασμός για το πακέτο στήριξης των 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάπτυξης, αλλά και ζητήματα όπως ο πτωχευτικός κώδικας και οι πλειστηριασμοί. Στο μικροσκόπιο των θεσμών θα μπουν και τα μέτρα που σχεδιάζει να λάβει η κυβέρνηση μέχρι τον Απρίλιο για τη στήριξη των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των νοικοκυριών που πλήττονται από την πανδημία.
Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, το κονδύλι που θα διατεθεί ανέρχεται σε 7,5 δισ. ευρώ αλλά η παράταση του lockodown ανεβάζει τον λογαριασμό των μέτρων με πηγές του υπουργείου Οικονομικών να εκτιμούν ότι μπορεί να φθάσει τα 10 δισ. ευρώ. Στις συζητήσεις με τους θεσμούς η κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει ότι τα μέτρα στήριξης είναι προσωρινού χαρακτήρα και συνδέονται με την πανδημία. Επίσης, θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι δεν προκαλούν μακροχρόνιες πιέσεις στα ελληνικά δημοσιονομικά σε όρους βιωσιμότητας χρέους.
Επί τάπητος αναμένεται να τεθούν και οι σκέψεις που υπάρχουν για μεγαλύτερη διευκόλυνση στην αποπληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, αλλά και οι ρυθμίσεις για τα χρέη της πανδημίας, καθώς και ανάλογες διευκολύνσεις στο πεδίο των δανείων. Η έκθεση με τα αποτελέσματα της μεταμνημονιακής εποπτείας στο πλαίσιο της 9ης αξιολόγησης θα δημοσιευτεί τον Φεβρουάριο και θα λάβει πολιτική έγκριση από το Eurogroup τον Μάρτιο.
Οι θεσμοί έχουν συστήσει στην Αθήνα να αρθούν οι καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες (ειδικά στο σκέλος των ασφαλιστικών ταμείων), αλλά και στην ανάγκη ενίσχυσης της ΑΑΔΕ, επιτάχυνσης της διαδικασίας απονομής της δικαιοσύνης, αλλά και στις μεταρρυθμίσεις για την καλύτερη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών.
Εκτιμούν επίσης ότι μία από τις βασικές προτεραιότητες τη διατήρηση της ευστάθειας του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Και τούτο σε συνδυασμό με την ουσιαστική έναρξη ισχύος του νέου πτωχευτικού πλαισίου στο τέλος του πρώτου εξαμήνου, αλλά και με το σχέδιο Ηρακλής. Σημειώνεται ότι η 9η αξιολόγηση της χώρας δεν συνδέεται με πακέτο δόσεων. Η επόμενη δόση των 644 εκατ. είναι προγραμματισμένο να εκταμιευτεί μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της 10ης αξιολόγησης τον Ιούνιο.