Σε δεκαέξι απολύσεις εργαζόμενων, μεταξύ αυτών μηχανικών και τεχνικών, προχώρησε η ΜΕΤΚΑ με την πρόφαση της αναδιάρθρωσης και των περικοπών.

Για μια ακόμη φορά, η εργοδοσία της «Μυτιληναίου», όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, εντείνει την εκμετάλλευση και τη χειροτέρευση της θέσης των εργαζομένων, προχωρώντας σε αθρόες απολύσεις, ενώ έχει ανακοινώσει πως θα γίνουν και νέες απολύσεις.

Η ανακοίνωση του ΣΜΤ, συνεχίζει λέγοντας, μεταξύ άλλων, πως «χτίζει το προφίλ της “ευαίσθητης” προς τους εργαζόμενους εταιρείας και διατυμπανίζει ότι “οι άνθρωποί της” αποτελούν ξεχωριστό κεφάλαιο για την εταιρεία. Όμως το πραγματικό της πρόσωπο της εργοδοσίας φαίνεται με τις απολύσεις και την περιστολή των δικαιωμάτων των εργαζόμενων. Τα τεράστια κέρδη της “Μυτιληναίος” και της ΜΕΤΚΑ τα τελευταία χρόνια δεν συνοδεύτηκαν με αντίστοιχες αυξήσεις στους μισθούς και στα δικαιώματα των εργαζόμενων. Αντιθέτως, εντατικοποιείται η εργασία και αυξάνουν οι – πάντα απλήρωτες – υπερωρίες. Μια άλλη πολύ συχνή πρακτική της ΜΕΤΚΑ είναι να στέλνει μηχανικούς μελετών σε έργα της στο εξωτερικό, με ελάχιστο χωρίς προειδοποίηση και για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, ενώ σε περίπτωση άρνησης το πιθανότερο είναι η απόλυση. Επίσης η ΜΕΤΚΑ είναι από τις λίγες κατασκευαστικές εταιρείες όπου η εργοδοσία αρνείται συστηματικά οποιαδήποτε συνάντηση και ενημέρωση προς το σωματείο».

Το Σωματείο ζητά να παρθούν πίσω όλες οι απολύσεις από την εργοδοσία της ΜΕΤΚΑ, να υπάρχει σταθερή δουλειά (35ωρο, 7ωρο, 5ήμερο) και συλλογική σύμβαση εργασίας στον κλάδο που να κατοχυρώνει τα δικαιώματα των εργαζομένων.