Το νέο σχέδιο στήριξης της οικονομίας, με ενέσεις ρευστότητας και διευκολύνσεις σε επιχειρήσεις, εργαζόμενους, επαγγελματίες και νοικοκυριά παρουσίασε σήμερα η κυβέρνηση.
Τις ανακοινώσεις έκαναν οι υπουργοί Χρήστος Σταϊκούρας, Άδωνις Γεωργιάδης και Γιάννης Βρούτσης. Οι παρεμβάσεις «κλείδωσαν» σε χθεσινή ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Το σχέδιο παρουσίασε ο Χρήστος Σταϊκούρας και σύμφωνα με αυτό:
Πρώτο, επεκτείνεται σε πολύ περισσότερους μισθωτούς η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ και συγκεκριμένα σε 1,7 εκατ. εργαζόμενους. Το επίδομα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο.
Δεύτερο, συνολικά καλύπτονται μέσα από διαφορετικά σχήματα περίπου 800.000 επιχειρήσεις που συνιστούν το 76% του συνόλου των νομικών προσώπων. Ελάχιστες οι επιχειρήσεις που δεν καλύπτονται και συνολικά καλύπτεται το 86% των ΚΑΔ. Προϋπόθεση υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας. Για το 99% αυτό των επιχειρήσεων προβλέπεται αναστολή καταβολής ΦΠΑ και δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς την Εφορία. Για τις δόσεις προς την εφορία παρέχεται έκπτωση 25% εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα.
Τρίτο, καλύπτονται με διαφορετικά σχήματα 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως νομικής φύσεως και αυτός ο αριθμός αποτελεί το 75% του συνόλου.
Τέταρτο, θεσπίζεται χρηματοδοτικό σχήμα επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 1 δισ.
Πέμπτο, το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο σύνολό του. Θα καταβληθεί από όλες επιχειρήσεις σε όλους εργαζόμενους. Οι επιχειρήσεις που δεν καλύπτονται θα πρέπει να το καταβάλουν στην προθεσμία που προβλέπει ο νόμος. Το ποσό του δώρου Πάσχα που αντιστοιχεί για το διάστημα αναστολής της εργασιακής σχέσης εργαζομένου καταβάλλεται από το κράτος. 108.000 εργαζόμενοι σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας, οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, τον ΕΟΔΥκαι την ΓΓΠΠ θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση «μέχρι τις 10 Απριλίου».
Έκτο, οι τράπεζες θα διευκολύνουν την αποπληρωμή δόσεων ενήμερων δανείων όπως αυτές οι κατηγορίες παρουσιάζονται στην ολοκληρωμένη μορφή τους σήμερα.
Έβδομο, μέτρα στήριξης για τον πρωτογενή τομέα. Άμεσα, θα δοθούν από το ΥΠΟΙΚ στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αρχικά 150.000.000 ευρώ για να χρηματοδοτηθούν αυτά τα μέτρα
Όγδοο, προβλέπεται συμπληρωματικός κρατικός προϋπολογισμός με αύξηση των πιστώσεων του ειδικού λογαριασμού του ΥΠΟΙΚ που έχει δημιουργηθεί για τις συνέπειες από τον κορονοϊό ύψους 5 δισ. ευρώ.