Το ολοκληρωμένο σχέδιο για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας για τον μήνα Απρίλιο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τον κορονοϊό, ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης.

Το σχέδιο αποφασίστηκε χθες σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης από το Μέγαρο Μαξίμου ακι παρουσιάστηκε σήμερα από τον Χρήστο Σταϊκούρα.

Συγκεκριμένα, την επέκταση, σε πολύ περισσότερους μισθωτούς, της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ, συνολικά σε 1,7 εκατ. εργαζόμενους, που αποτελούν το 81% του συνόλου των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας, στην αρχή των ανακοινώσεων από κοινού με τους υπουργούς Αδ. Γεωργιάδη και Ι. Βρούτση.

Εισαγωγικά, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ανακουφίζει εργαζομένους και εργοδότες από το βάρος των οικονομικών τους υποχρεώσεων, απλώνει δίχτυ προστασίας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Επιπλέον έκανε λόγο για σχέδιο στήριξης της κοινωνίας και της οικονομίας με αίσθημα δικαίου στο πλαίσιο των διαθέσιμων εγχώριων και ευρωπαϊκών πόρων.

Η κυβέρνηση κατανέμει, όπως ανέφερε, με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης το οικονομικό βάρος της υγειονομικής κρίσης με μεγαλύτερη συμμετοχή και συμβολή του κράτους. Με σεβασμό στις τεράστιες θυσίες της ελληνικής κοινωνίας τα τελευταία χρόνια. Για αυτό και εφαρμόζονται πολιτικές με στόχο να κρατηθεί η οικονομία όρθια και ζωντανή, με το βλέμμα στην επόμενη μέρα, την μετά-κορονοϊό εποχή.

Στη συνέχεια ανακοίνωσε το νέο «συνεκτικό πακέτο μέτρων» για την ενίσχυση της οικονομίας εστιάζοντας στην επέκταση της οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ σε 1,7 εκατ. εργαζομένους (81% του συνόλου του ιδιωτικού τομέα), την επέκταση της στήριξης, μέσα από διαφορετικά προγράμματα, 800.000 επιχειρήσεων (το 76% του συνόλου) αλλά και την κάλυψη 700.000 ελεύθερων επαγγελματιών (75% του συνόλου).

Παράλληλα, τόνισε ότι το Δώρο Πάσχα θα δοθεί σε όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα στο σύνολό του από όλες τις επιχειρήσεις προς όλους τους εργαζομένους, με συμμετοχή του κράτους σε ποσοστό όπου υπάρχουν επιχειρήσεις που είναι σε προσωρινή αναστολή, ενώ θα δοθεί και έκτακτη ενίσχυση σε 108.000 εργαζομένους στην υγεία και την γ.γ. Πολιτικής Προστασίας.

Αναλυτικά το 4ο πακέτο οικονομικών μέτρων για τον κορονοϊό –  Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είπε:

Πρώτο, επεκτείνεται σε πολύ περισσότερους μισθωτούς η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ και συγκεκριμένα σε 1,7 εκατ. εργαζόμενους. Το επίδομα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο και δεν συμψηφίζεται με οφειλές.

Δεύτερο, συνολικά καλύπτονται μέσα από διαφορετικά σχήματα περίπου 800.000 επιχειρήσεις που συνιστούν το 76% του συνόλου των νομικών προσώπων. Ελάχιστες οι επιχειρήσεις που δεν καλύπτονται και συνολικά καλύπτεται το 86% των ΚΑΔ. Προϋπόθεση υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας. Για το 99% αυτό των επιχειρήσεων προβλέπεται αναστολή καταβολής ΦΠΑ και δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς την Εφορία. Για τις δόσεις προς την εφορία παρέχεται έκπτωση 25% εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα.

Τρίτο, καλύπτονται με διαφορετικά σχήματα 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως νομικής φύσεως και αυτός ο αριθμός αποτελεί το 75% του συνόλου.

Τέταρτο, θεσπίζεται χρηματοδοτικό σχήμα επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 1 δισ.

Πέμπτο,  το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο σύνολό του. Θα καταβληθεί από όλες επιχειρήσεις σε όλους εργαζόμενους. Οι επιχειρήσεις που δεν καλύπτονται θα πρέπει να το καταβάλουν στην προθεσμία που προβλέπει ο νόμος. Το ποσό του δώρου Πάσχα που αντιστοιχεί για το διάστημα αναστολής της εργασιακής σχέσης εργαζομένου καταβάλλεται από το κράτος. 108.000 εργαζόμενοι σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας, οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, τον ΕΟΔΥ και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας  θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση «μέχρι τις 10 Απριλίου».

Έκτο, οι τράπεζες θα διευκολύνουν την αποπληρωμή δόσεων ενήμερων δανείων όπως αυτές οι κατηγορίες παρουσιάζονται στην ολοκληρωμένη μορφή τους σήμερα.

Έβδομο, μέτρα στήριξης για τον πρωτογενή τομέα. Άμεσα, θα δοθούν από το ΥΠΟΙΚ στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αρχικά 150.000.000 ευρώ για να χρηματοδοτηθούν αυτά τα μέτρα

Όγδοο, προβλέπεται συμπληρωματικός κρατικός προϋπολογισμός με αύξηση των πιστώσεων του ειδικού λογαριασμού του ΥΠΟΙΚ που έχει δημιουργηθεί για τις συνέπειες από τον κορονοϊό ύψους 5 δισ. ευρώ.

«Η ζημιά στην οικονομία βραχυπρόθεσμα είναι σημαντική αλλά θα είναι παροδική γιατί η γενεσιουργός αιτία δεν είναι οικονομική» κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας.

Δείτε τις ανακοινώσεις του Χρήστου Σταϊκούρα:

Άδωνις Γεωργιάδης: Αναλαμβάνουμε την αποπληρωμή επιτοκίων ενήμερων δανείων για τους μήνες Απρίλιο-Μάιο-Ιούνιο

«Δίνουμε μία διπλή μάχη. Η μάχη είναι υγειονομική και οικονομική. Μετά τους νέους ΚΑΔ και τις επιχειρήσεις που εντάσσονται σε αυτούς αναλαμβάνουμε την αποπληρωμή για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο των επιτοκίων των ενήμερων δανείων και ανάλογα με τις εξελίξεις μπορεί να παραταθεί το συγκεκριμένο διάστημα» είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο πλαίσιο των ανακοινώσεων και της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Χρήστο Σταϊκούρα και τον Γιάννη Βρούτση για το νέο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού.

Στη συνέχεια συμπλήρωσε ότι: «Όλα τα τραπεζικά ιδρύματα αλλά και οι διαχειριστές δανείων έχουν δεσμευτεί ότι οι δικαιούχοι των 800 ευρώ αλλά και οι πληττόμενες επιχειρήσεις, δικαιούνται αυτόματη τρίμηνη αναστολή των χρεών τους. Οφείλουμε να διαφυλάξουμε την κουλτούρα πληρωμών. Όσοι μπορούν να πληρώνουν να το πράξουν.

Τρίτον υπήρξε νέα συνεννόηση με τις τράπεζες για το ζήτημα των επιταγών. Αναζητούμε λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας κυρίως εξαγωγικών επιχειρήσεων. Θα υπάρξει λύση τις επόμενες μέρες ώστε να λυθεί το πρόβλημα προμηθειών από το εξωτερικό. Τις επόμενες μέρες ή ώρες θα ανακοινωθεί ο τρόπος για να υπάρξει διευκόλυνση αποπληρωμής των επιταγών. Η παράταση των 75 ημερών δίνεται λόγω των έκτακτων συνθηκών. Αυτό δεν σημαίνει άφεση οικονομικών υποχρεώσεων. Όσοι μπορούν να πληρώσουν να το κάνουν».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι: «Για την επανεκκίνηση την επόμενη μέρα, αρχές Απριλίου καταθέτουμε 1 δισ. ως εγγύηση για δάνεια σε πληττόμενες επιχειρήσεις, εγγυημένα στο μεγαλύτερό τους μέρος από εμάς. Ώστε μέσα στις επόμενες εβδομάδες να υπάρξει δυνατότητα να λάβουν δάνεια κινήσεως εγγυημένα από εμάς έτσι ώστε όταν ανοίξουν ξανά να λειτουργήσουν κανονικά όσο τον δυνατόν πιο γρήγορα».

Τελειώνοντας ο κ. Γεωργιάδης είπε: «Δεν θα αφήσουμε κανέναν πίσω. Το κράτος θα κάνει αυτό που πρέπει αλλά μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του. Δεν πρέπει η τωρινή κρίση να θέσει σε κίνδυνο το μέλλον μας. Χρειαζόμαστε κατανόηση από όλους».

Δείτε τις ανακοινώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη:

Βρούτσης: Το δώρο Πάσχα θα δοθεί ολόκληρο – Μπορεί να καταβληθεί μέχρι 30 Ιουνίου

Εκπαιδευτικό επίδομα 600 ευρώ για το τρέχον διάστημα, αλλά αποζημίωση 800 ευρώ από το μήνα Μάιο, ανακοίνωσε για το επιστημονικό δυναμικό της χώρας, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης.

Η κυβέρνηση εκτιμά – και το έχει αποδείξει διαχρονικά – απεριόριστα την εθνική συμβολή του επιστημονικού κόσμου της χώρας, ανέφερε ο υπουργός, γι΄ αυτό και θα στηρίξει με κάθε μέσο τους έξι επιστημονικούς κλάδους.

Μέσα από πόρους του ΕΣΠΑ θα καταβληθεί σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους εκπαιδευτικό επίδομα – αποζημίωση ύψους 600 ευρώ για το μήνα Απρίλιο, μέσα από ανοιχτό πρόγραμμα τηλεκατάρτισης. Το ποσό των 600 ευρώ είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και μη συμψηφιστέο, και φυσικά απολύτως καθαρό χωρίς παρακρατήσεις ή επιβαρύνσεις. Η πρώτη δόση των 400 ευρώ θα αρχίσει να καταβάλλεται μετά τις 15 Απριλίου, ενώ τα πρώτα 200 ευρώ θα καταβληθούν μέσα στο Μάρτιο.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέσω voucher, με απόλυτη διαφάνεια, είπε επίσης. Στην περίπτωση που η κρίση συνεχιστεί, τότε από το μήνα Μάιο και για το επόμενο διάστημα οι ειδικές κατηγορίες των έξι επιστημονικών κλάδων θα ενταχθούν στο προστατευτικό καθεστώς που έχουν ενταχθεί και οι μισθωτοί εργαζόμενοι και αυτοπασχολούμενοι – ελεύθεροι επαγγελματίες.

Δηλαδή από το μήνα Μάιο θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ.

Εστιάζοντας στο δώρο Πάσχα ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης επεσήμανε πως θα καταβληθεί στο σύνολό του και θα καταβληθεί μέχρι 30 Ιουνίου.

«Μπροστά στην πανδημία η κυβέρνηση δεν έμεινε αδρανής. Πήραμε μέτρα στήριξης και για εργαζόμενους και για επαγγελματίες. Οι τρεις δέσμες μέτρων και η τέταρτη που παρουσιάζουμε σήμερα δίνουν εργαλεία ευελιξίας στις επιχειρήσεις που πλήττονται» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας.

Ο Γιάννης Βρούτσης ανακοίνωσε ότι από σήμερα στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ θα βρίσκεται η νέα διευρυμένο πλατφόρμα υποβολής του αιτήματος στήριξης εμπλουτισμένη με τους νέους ΚΑΔ, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Την αποζημίωση των 800 ευρώ θα λάβουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με προσωπικό έως 5 άτομα αλλά και οι αυτοαπασχολούμενοι των οποίων ανεστάλησαν οι δραστηριότητες με κυβερνητική απόφαση.

Την αποζημίωση των 800 ευρώ δικαιούνται, κατά πρώτον, όλοι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που έκλεισαν με απόφαση της κυβέρνησης.

Ωστόσο, αν ένας εργαζόμενος απασχολείται σε περισσότερες από μία επιχείρηση που έκλεισε ή πλήττεται και τεθούν οι συμβάσεις του σε αναστολή θα λάβει μόνο μία αποζημίωση.

Επίσης, προβλέπεται δυνατότητα για «πρόσκαιρους λόγους» τηλεργασίας ακόμα και σε εκείνους τους εργαζομένους οι οποίοι βρίσκονται σε αναστολή και έτσι δικαιούνται την αποζημίωση των 800 ευρώ με τον όρο ότι ο εργοδότης τους (ιδιοκτήτης πληττόμενης επιχείρησης) θα καταβάλλει το υπολειπόμενο ποσό μέχρι του ποσού των αποδοχών τους.

Εξάλλου, προβλέπεται η δυνατότητα σε μία πληττόμενη επιχείρηση να θέσει ένα μέρος του προσωπικού σε αναστολή σύμβαση εργασίας και ένα άλλο (τουλάχιστον 50% για εργασία τουλάχιστον δύο εβδομάδων/εβδομάδα) σε «καθεστώς» λειτουργίας της επιχείρησης με προσωπικό ασφαλείας. Είναι δυνατή, επίσης, παράλληλα με την αναστολή στις συμβάσεις εργασίας σε ένα μέρος του προσωπικού, η μεταφορά από μία σε άλλη επιχείρηση του ίδιου ομίλου.

Σημειώνεται πως όσοι εργαζόμενοι τεθούν σε «καθεστώς» αναστολής της σύμβασης εργασίας, θα παραμείνουν υποχρεωτικά στις θέσεις εργασίας για τις επόμενες 45 μέρες μετά τη λήξη της σχετικής αναστολής.

Όσον αφορά όσους απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν μεταξύ 1-20/4/2020 από επιχειρήσεις που έκλεισαν ή επλήγησαν, δικαιούνται και αυτοί ειδική αποζημίωση ύψους 800 ευρώ, ανεξάρτητα από το αν είναι δικαιούχοι του επιδόματος τακτικής ανεργίας.

Τι προβλέπεται για το Δώρο του Πάσχα

Στις 30 Ιουνίου αναμένεται να τεθεί το νέο απώτατο χρονικό όριο για την πληρωμή του Δώρου Πάσχα σε πάνω από 1,2 εκατομμύρια εργαζόμενους οι οποίοι ανήκουν σε δυο κατηγορίες:

  • Εργάζονται σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή και η σύμβασή τους έχει τεθεί αυτοδίκαια σε αναστολή λόγω ανωτέρας βίας.
  • Εργάζονται σε επιχειρήσεις που υπολειτουργούν βάσει της λίστας των ΚΑΔ που καταρτίζει το Υπουργείο Οικονομικών λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της μετάδοσης του κορονοϊού COVID-19. Αυτή η δυνατότητα αναβολής αναμένεται να δοθεί από την κυβέρνηση στους εργοδότες που έκλεισαν προσωρινά ή πλήττονται.
    Για τις 30 Ιουνίου μετατίθενται και οι ποινικές κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος. Οι εργοδότες θα μπορούν να καταβάλουν το Δώρο Πάσχα όποτε θέλουν έως τις 30 Ιουνίου.

Παράλληλα αναμένεται να προβλεφθεί ότι για το διάστημα που οι επιχειρήσεις ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή ή πάγωσαν τις συμβάσεις των εργαζομένων τους το τμήμα του δώρου του Πάσχα θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Αντίθετα οι εργοδότες εκτός ΚΑΔ οφείλουν να το καταβάλουν έως τη Μεγάλη Τετάρτη, αλλιώς κινδυνεύουν με τις προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις.

Εστιάζοντας στους ανέργους ο υπουργός Εργασίας επεσήμανε πως από τον μήνα Μάιο θα υλοποιηθούν προγράμματα που αφορούν τη στήριξη 100.000 ανέργων.

Δείτε τις ανακοινώσεις του Γιάννη Βρούτση: