Την ώρα που η Αθήνα θα κινεί τη διαδικασία για να ανοίξει το βιβλίο προσφορών για το 15ετές ομόλογο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα βρίσκεται στο Παρίσι για να συμμετάσχει στο Ελληνογαλλικό Επενδυτικό Φόρουμ. Στην Πόλη του Φωτός ο υπουργός θα συναντηθεί με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ και εκπροσώπους χρηματοπιστωτικών οργανισμών (Lazard, Societe Generale, BNP-Paribas).
Με την νέα έξοδο στις αγορές, το Δημόσιο σκοπεύει να δανειστεί περίπου 2 δισ. ευρώ και είναι η πρώτη έκδοση του Δημοσίου για φέτος.
Για πρώτη φορά μάλιστα επιλέγεται τίτλος μακροπρόθεσμης διάρκειας άνω των 10 ετών με στόχο η προσέλκυση ενδιαφέροντος να αποτελέσει ένα ακόμη ηχηρό σήμα εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία. Δεν είναι τυχαίο ότι την έκδοση θα τρέξουν μεγάλες τράπεζες και συγκεκριμένα οι Barclays, BNP Paribas, BofA Securities, Goldman Sachs International Bank, HSBC και J.P. Morgan.
Το ομόλογο και οι όροι της έκδοσης θα διέπονται από το Αγγλικό Δίκαιο, που σημαίνει ότι τυχόν σχετικές διαφορές θα επιλύονται από τα αγγλικά δικαστήρια. Επίσης, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που είχε υπογράψει από την περασμένη Παρασκευή ο Χρήστος Σταϊκούρας, για την παροχή εξειδικευμένων νομικών υπηρεσιών θα καταβληθεί το ποσό των 250.000 ευρώ στα δικηγορικά γραφεία Cleary Gottlied Steen &Hamilton LLP, Allen & Overy LLP και στη Δικηγορική Εταιρεία Κουταλίδη. Η προμήθεια για τους 6 αναδόχους θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.
Οι περσινές εκδόσεις είχαν χαρακτηριστεί από υψηλή ζήτηση ενώ αντίστοιχες είναι οι προσδοκίες και για φέτος για να διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα το επιτόκιο δανεισμού.
Το στοίχημα για το οικονομικό επιτελείο είναι η απόδοση του ομολόγου να κρατηθεί κάτω από τα επίπεδα του 2%, με τις συνθήκες στις χρηματαγορές να θεωρούνται ευνοϊκές.
Στη 10ετία οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων έκλεισαν χθες στο 1,141% και στη 15ετία στο 1,583%. Ενας άλλος στόχος είναι η σύνθεση των αγοραστών να είναι ποιοτική και η συμμετοχή των hedge funds στην έκδοση να είναι περιορισμένη.
Η διεύρυνση της επενδυτικής βάσης με επενδυτές πιο μακροπρόθεσμου ορίζοντα είναι βασικός στόχος για την κυβέρνηση, που δίνει έμφαση στη μείωση των έντοκων γραμματίων μέσω της έκδοσης νέων ομολόγων.
Έτσι, παρότι η στρατηγική που ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ τοποθετεί τον πήχη των φετινών εκδόσεων έως τα 8 δισ. ευρώ, στην πράξη είναι πολύ πιθανό να ανεβεί στα 9 δισ. ευρώ, όσα δηλαδή άντλησε η χώρα μας και πέρυσι από τις αγορές.