Η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια – και η επακόλουθη επιστροφή στις αγορές – συντελείται χρονικά σε μια ιδιαίτερα αρνητική συγκυρία. Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία και την Ιταλία έχουν αυξήσει την επιφυλακτικότητα και το βαθμό αποστροφής κινδύνου των επενδυτών απέναντι στις χώρες που θεωρούν ευάλωτες.
Του Κωνσταντίνου Μίχαλου
Αυτό σημαίνει ότι ειδικά κατά το πρώτο διάστημα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος – η χώρα θα βρίσκεται στο μικροσκόπιο των αγορών, οι οποίες αναμένεται να την αντιμετωπίσουν με καχυποψία. Κατά συνέπεια, τα μηνύματα που θα εκπέμψει, σε σχέση με τις προτεραιότητες και τον τρόπο άσκησης της οικονομικής της πολιτικής, θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την αξιοπιστία της και κατ’ επέκταση τη δυνατότητα να αντλήσει δανεισμό, με βιώσιμο κόστος.
Στο πλαίσιο αυτό, είναι απαραίτητο μετά το τέλος του προγράμματος, να διατηρηθεί η ελληνική οικονομική πολιτική εντός του ευρύτερου πλαισίου των όσων έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται ιδιαίτερα προσεκτικές κινήσεις, σε δύο βασικά μέτωπα.
Πρώτον, στην απόκρουση των πιέσεων – που αναμένεται ότι θα υπάρξουν – για παροχές και εφαρμογή μιας υπερβολικά επεκτατικής πολιτικής, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε νέο δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Δεύτερον, είναι σημαντικό να συνεχιστούν και να προχωρήσουν εντατικά οι μεταρρυθμίσεις, χωρίς να υπάρξουν σημάδια επιβράδυνσης ή αντιστροφής, που θα έστελναν αρνητικά μηνύματα στις αγορές.
Τα μνημόνια τελείωσαν, ωστόσο από εδώ και πέρα κανείς και τίποτε δεν θα μας χαριστεί. Η αυτοσυγκράτηση, η υπευθυνότητα και η σοβαρότητα είναι τα στοιχεία που θα πρέπει να χαρακτηρίσουν την οικονομική πολιτική της Ελλάδας, στη διάρκεια των επόμενων μηνών, προκειμένου να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών και να καταφέρει να αφήσει οριστικά την κρίση στο παρελθόν.
- Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος