Με βάση την τεχνική προσαρμογή των κονδυλίων των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων (ΕΔΕΤ) για την περίοδο 2017-2020, θα σημειωθεί αύξηση περίπου 970 εκατομμύρια ευρώ, σε τρέχουσες τιμές, για την Ελλάδα. Το γεγονός αυτό θα ενισχύσει τις προσπάθειες αντιμετώπισης «της προσφυγικής κρίσης και της ανεργίας των νέων καθώς και τη στήριξη των επενδύσεων με χρηματοδοτικά μέσα και σε συνδυασμό με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων».
Τα παραπάνω αναφέρει η Κομισιόν, απαντώντας δια της αρμόδιας επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής κας Κορίνας Κρέτσου, σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, σχετικά με τις ευρωπαϊκές πολιτικές συνοχής και τις προϋποθέσεις που χρειάζονται από ένα κράτος μέλος για να συμμετέχει σε αντίστοιχα προγράμματα.
Συγκεκριμένα, με αφορμή τις δηλώσεις της κ. Κρέτσου, τον περασμένο Σεπτέμβρη, σύμφωνα με τις οποίες ζητούσε ελαστικότητα και ταχύτητα στην προώθηση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Συνοχής, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, είχε καταθέσει ερώτηση ζητώντας «ποιοτικά στοιχεία για τις θέσεις εργασίας που αναφέρει η Επιτροπή ότι δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο 2007-2013» ενώ ζήτησε και «ενίσχυση της χρηματοδότησης σε χώρες της περιφέρειας, όπως η Ελλάδα, ειδικά σε μία περίοδο που αντιμετωπίζει μεταξύ άλλων και το προσφυγικό ζήτημα».
Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η Κομισιόν υπογραμμίζει επίσης ότι οι ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν στην περίοδο 2007-2013 από το Ταμείο Συνοχής και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, είναι καλής ποιότητας αν και νωρίς για να υπολογιστεί η μακροπρόθεσμή διάρκειά τους.
Επιπλέον, υπενθυμίζει ότι τον Σεπτέμβρη του 2016 «ενέκρινε πρόταση για την αναθεώρηση του δημοσιονομικού κανονισμού, που συνοδευόταν από προτάσεις τροποποιήσεων σε ένα φάσμα τομεακής νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένης της ανάδειξης της προσφυγικής κρίσης ως προτεραιότητας για όλα τα ΕΔΕΤ», ενώ ταυτόχρονα καθιερώνεται η δυνατότητα άμεσης χρήσης κονδυλίων από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.