Μειώθηκε κατά 919 εκατ. ευρώ το πλεόνασμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στα 1,24 δισ. ευρώ από 2,16 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.
Η εξέλιξη αυτή αντανακλά κυρίως την μείωση του πλεονάσματος στο Ισοζύγιο Υπηρεσιών. Το ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων επίσης επιδεινώθηκε, ενώ βελτιώθηκε το ισοζύγιο των δευτερογενών εισοδημάτων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το ισοζύγιο αγαθών παρουσίασε βελτίωση κατά 729 εκατ. ευρώ, η οποία αντανακλά τη βελτίωση του ισοζυγίου καυσίμων. Αντίθετα, το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία αυξήθηκε, κυρίως λόγω της αύξησης της αξίας των εισαγωγών, ενώ η αξία των αντίστοιχων εξαγωγών παρέμεινε σχεδόν στάσιμη.
Σημειώνεται ότι, σε σταθερές τιμές, οι εξαγωγές αγαθών χωρίς τα καύσιμα αυξήθηκαν κατά 3%.
Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών παρουσίασε πτώση κατά 1,7 δισ. ευρώ σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2015, κυρίως λόγω της σημαντικής μείωσης των καθαρών εισπράξεων από μεταφορές, η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων. Επιπλέον, μειώθηκαν και οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες.
Το ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων παρουσίασε πλεόνασμα ύψους 541 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2016, κατά 87 εκατ. ευρώ μικρότερο από εκείνο του ίδιου διαστήματος του 2015, λόγω της ανόδου των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη και της πτώσης των καθαρών εισπράξεων στην κατηγορία των λοιπών εισοδημάτων.
Τέλος, το έλλειμμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων περιορίστηκε κατά 134 εκατ. ευρώ, λόγω της πτώσης των καθαρών πληρωμών του τομέα της γενικής κυβέρνησης και κυρίως της ανόδου των καθαρών εισπράξεων των λοιπών τομέων.
Την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2016 εμφανίστηκε πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων ύψους 1,9 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά το ήμισυ σε σχέση με εκείνο της ίδιας περιόδου του 2015.
Στο ισοζύγιο χρηματοοικονομικών συναλλαγών οι άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, παρουσίασαν άνοδο κατά 2,3 δισ. ευρώ, έναντι ανόδου 703 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2015.
Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού σημείωσαν αύξηση κατά 6,1 δισ. ευρώ, οφειλόμενη κυρίως στην άνοδο κατά 8,3 δισ. ευρώ των τοποθετήσεων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια έκδοσης μη κατοίκων, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη μείωση κατά 2,3 δισ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε μετοχές επιχειρήσεων του εξωτερικού. Οι υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού μειώθηκαν κατά 2,2 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των τοποθετήσεων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.