Αισιόδοξος πως μέχρι το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας θα υπάρχει συμβιβασμός στα τρία-τέσσερα σημεία που παραμένουν ανοιχτά, μεταξύ των οποίων και η προστασία της πρώτης κατοικίας και τελικά θα εκταμιευτεί της υποδόση των 2 δις. ευρώ προς την Ελλάδα, εμφανίστηκε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega και τόνισε πως: «όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος»!
Υπογράμμισε ακόμη ότι πρέπει να κλείσει οπωσδήποτε και η αξιολόγηση και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έως το τέλος του έτους, ενώ αρνήθηκε να ανοίξει τα χαρτιά του για το εάν θα δοθούν τα 10 δισ. χωρίς αξιολόγηση στέλνοντας μήνυμα ότι πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα.
Ερωτηθείς ποια είναι τα τρία ή τέσσερα ζητήματα που πρέπει να κλείσουν έως τη Δευτέρα ο Επίτροπος απέφυγε να απαντήσει ξεκάθαρα τονίζοντας πως «δεν θέλω να υπεισέλθω σε πολλές λεπτομέρειες. Θα πω ότι η συνεργασία με την κυβέρνηση είναι καλή, ότι με εντυπωσίασαν οι μεταρρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν, ότι οι υπόλοιπες είναι σε τροχιά αλλά είναι σαφές ότι υπάρχουν τρία-τέσσερα σημεία τα οποία συζήτησα με τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα στα οποία πρέπει να βρεθεί συμβιβασμός. Αισιοδοξώ ότι θα βρεθεί. Ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας εξέφρασε ανησυχίες για τους πλειστηριασμούς κατοικιών. Είναι ένα πρόβλημα που θα συζητηθεί, με θετική διάθεση σεβόμενοι μεν την κοινωνική δομή της Ελλάδας, αλλά και με μεγαλύτερη υπευθυνότητα στη φιλοσοφία πληρωμών σε αυτούς που χρειάζεται και που δεν είναι οι φτωχοί».
Παράλληλα, εκτίμησε ότι αρκεί ο χρόνος έως τη Δευτέρα για να βρεθεί λύση, εξηγώντας: «Δεν είναι ζητήματα αυτά στα οποία απέχουμε πολύ. Μπορούμε να καταλήξουμε σε συμβιβασμό. Έλεγα, ‘όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος’. Εδώ υπάρχει θέληση, άρα υπάρχει τρόπος».
Σε ερώτηση για το τι θα συμβεί αν το Eurogroup δεν εκταμιεύσει τα 2 δισ. τη Δευτέρα, είπε πως δεν του αρέσουν οι υποθέσεις και ότι μένει στα «αποτελέσματα και στα θετικά στοιχεία. Να βγάλουμε από τη σκέψη μας το συγκρουσιακό τρόπο με τον οποίον συζητήσαμε στο Eurogroup. Δεν θέλω να συζητάω για τη λεγόμενη ελληνική κρίση. Θέλω να μιλήσω για λύσεις για την Ελλάδα για ανάπτυξη, θέσεις εργασίας, επιτυχία στην Ελλάδα. Αν αλλάζαμε τη μέθοδο μπορούσαμε να περιμένουμε λίγο να έχουμε θετικά στοιχεία, και θετικές συζητήσεις να μπαίναμε σε συνεδριάσεις με θετικό πνεύμα θα ήταν πολύ καλύτερα», υπογράμμισε.
Αναφορικά με το θέμα των «κόκκινων» δανείων ο Πιέρ Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να βρεθεί λύση από κοινού με τους θεσμούς και τόνισε ότι «η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πρέπει να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους».
«Είναι καίριας σημασίας να αποφευχθούν αναταράξεις στο μέλλον. Αυτό πρέπει να γίνει από κοινού και να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των κόκκινων δανείων διότι είναι βάρος για την οικονομία και τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Και εδώ χρειαζόμαστε σταθερό και ισχυρό χρηματοπιστωτικό τομέα», σημείωσε.
Για αξιολόγηση – ανακεφαλαιοποίηση
Ερωτώμενος αν συμμερίζεται τους φόβους ότι η αξιολόγηση δεν θα κλείσει έως το τέλος του έτους και ποιες θα είναι οι συνέπειες για την ελληνική οικονομία και τους καταθέτες, ο Ευρωπαίος Επίτροπος επανέλαβε ότι δεν του αρέσουν οι υποθέσεις και τόνισε την καλή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και την ανάγκη να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος.
Στέλνοντας μήνυμα ότι πρέπει να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, επισήμανε ότι προηγείται η υιοθέτηση της πρώτης δέσμης προαπαιτούμενων και η υποβολή τους στο Eurogroup την επόμενη εβδομάδα για να καλλιεργηθεί θετικό κλίμα για την εκταμίευση.
Στη συνέχεια, όπως εξήγησε, «πρέπει να υιοθετηθεί η δεύτερη δέσμη προαπαιτούμενων ώστε να ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση. Παραλλήλως να γίνεται η ανακεφαλαιοποίηση. Αυτές οι δυο διαδικασίες, κατ’εμέ πρέπει να έχουν κλείσει πριν το τέλος του έτους. Οπωσδήποτε» διεμήνυσε, σημειώνοντας ότι μετέπειτα μπορεί να συζητηθεί το θέμα του χρέους «με θετικό αλλά φιλόδοξο και ρεαλιστικό τρόπο. Αυτό είναι εφικτό και πρέπει να το κάνουμε διότι έχουμε κοινό στόχο: Την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Αύριο θα παρουσιάσω την πρόβλεψη για την Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Μεταξύ αυτών θα είναι και η πρόβλεψη για την Ελλάδα. Δεν μπορώ να δώσω στοιχεία καθότι είναι απόρρητα ελπίζουμε όμως ότι η Ελλάδα μπορεί να ανακάμψει και να επιστρέψει σε ανάπτυξη στο β’ εξάμηνο του 2016 και πιο δυνατά το 2017».
Τέλος, ο Πιέρ Μοσκοβισί κράτησε κλειστά χαρτιά για το εάν τα 10 δισ. που είναι δεσμευμένα απ’ τον ESM μπορούν να εκταμιευτούν για την Ελλάδα, σε περίπτωση που δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Νοεμβρίου η αξιολόγηση. «Πρέπει να καταλήξουμε το συντομότερο για τη σταθερότητα τού χρηματοπιστωτικού τομέα», ανέφερε ενώ και για την αξιολόγηση η απάντηση ήταν «το συντομότερο».