«Ναρκοπέδιο» για την ελληνική κυβέρνηση φαίνεται πως στήνει η Γερμανία και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Eurogroup της Παρασκευής, παρά τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί.
Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση των εμπειρογνωμόνων της Ευρωζώνης, η γερμανική πλευρά έθεσε ερωτήματα τόσο για το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και το πώς θα λειτουργεί, αλλά και για το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους εμπλέκοντας τις γνωστές αντιρρήσεις και ενστάσεις που έχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Παράλληλα, όπως μετέδωσε το Mega, η Γερμανία εξέφρασε δυσαρέσκεια γιατί στο μνημόνιο δεν αναφέρεται ρητά ότι οι αλλαγές στα εργασιακά θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως το Δεκέμβριο, αλλά και γιατί η μεταρρύθμιση στο δημόσιο γίνεται «σε συνεργασία» κι όχι «υπό την εποπτεία» της Κομισιόν.
Τα δύο αιτήματα της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Επιτροπής
Οι ενστάσεις αυτές οδήγησαν την Ευρωπαϊκή Οικονομική Επιτροπή, που προετοιμάζει το Eurogroup να ζητήσει από την Κομισιόν να καταθέσει δύο αιτήματα:
– Προς τον ESM, τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης για ένα ολοκληρωμένο μακροπρόθεσμο δάνειο και
– Προς τον EFSM, τον μηχανισμό που χορηγεί τα προσωρινά δάνεια-γέφυρα, για να καλυφθούν οι τρέχουσες υποχρεώσεις, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία-πακέτο.
Τι θα ζητήσει η Ελλάδα
Από τη μεριά της, η ελληνική αποστολή θα διεκδικήσει στο Eurogroup όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δόση μέσα στον Αύγουστο, με στόχο 4 δισ. ευρώ να κατευθυνθούν προς την εξόφληση οφειλών του δημοσίου σε ιδιώτες.
Σύμφωνα με το Reuters, το νέο πακέτο θα φθάσει στα 91,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 85,5 δισ. θα είναι νέο δάνειο και τα 6,2 δισ. έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις, ενώ η πρώτη δόση, που θα εκταμιευθεί μέσα στον Αύγουστο ανέρχεται σε 23 δισ. ευρώ.