«Το Eurogroup του Σαββάτου είναι αποφασιστικής σημασίας για την Ελλάδα αφού ο χρόνος πιέζει να βρεθεί οριστική λύση», υπογράμμισε η γερμανίδα Καγκελάριος Μέρκελ από τις Βρυξέλλες μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.
Όπως επισήμανε η κυρία Μέρκελ «συζητήθηκε το ελληνικό ζήτημα και ακούσαμε προσεκτικά τι μας επεσήμανε ο προεδρεύων. Υποστηρίζουμε τη διαδικασία, όπως μας την εξήγησε ο κύριος Ντάισελμπλουμ, και συμφωνήσαμε στο ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την Ελλάδα. Πιστεύουμε πως μπορεί το Σάββατο να υπάρξει συμφωνία, που θα μπορέσει να την υποστηρίξει το Eurogroup. Είναι απολύτως κομβική η απόφαση του Σαββάτου, πρέπει το Eurogroup να φτάσει σε ένα συμπέρασμα. Ο χρόνος πιέζει. Το Σάββατο θα πρέπει να δοθεί η τελική λύση. Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο, σε μια κρίσιμη στιγμή».
Ερωτηθείσα για το κατά πόσο εξετάστηκε το σενάριο να μη βρεθεί λύση το Σάββατο,για το περίφημο Plan B, ανέφερε πως δεν είναι σε θέση να κάνει εικασίες για το αποτέλεσμα της συνεδρίασης, τονίζοντας ότι η πολιτική βούληση υπάρχει από παντού για να βρεθεί μια λύση. «Ελπίζουμε πως μια συμφωνία θα επιτευχθεί το Σάββατο», ανέφερε η Α. Μέρκελ.
Επίσης, υπογράμμισε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να βρεθεί μια λύση σε συνεργασία με τους θεσμούς για το ελληνικό ζήτημα. Όπως διευκρίνισε μάλιστα «δεν μπορούν οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων να εμπλακούν στις τεχνικές διαβουλεύσεις, όπως για παράδειγμα στην απόδοση που θα έχουν συγκεκριμένα μέτρα» ενώ υπογράμμισε πως «ακόμα και οι υπουργοί Οικονομικών είναι αναγκαίο να βασίζονται στους εμπειρογνόμωνες. Εμείς, οι αρχηγοί κρατών, και εγώ η ίδια, πάντα είχαμε ρόλο στις διαπραγματεύσεις, εγώ είχα και πολύ συχνές συνομιλίες και με τον κύριο Τσίπρα και με τον κύριο Ολάντ, αλλά δεν μπορούμε να εμπλακούμε στις τεχνικές λεπτομέρειες, πρέπει να γίνει πολύ τεχνική δουλειά και δεν είναι σε θέση να την κάνει κάποιος από εμάς».
Τέλος, ερωτηθείσα αν συμμερίζεται την άποψη του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχετικά με την ελληνική πρόταση, ότι δηλαδή δεν είναι αξιόπιστη, είπε πως ενημερώθηκε τηλεφωνικά από τον κ. Σόιμπλε για τις εξελίξεις στο Eurogroup, ο οποίος της μετέφερε ότι υπάρχουν ακόμα αρκετά ερωτηματικά που έχουν να κάνουν μεταξύ άλλων με τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. «Aπό πλευράς Ελλάδας πάτα τελευταία στιγμή ανακύπτουν ζητήματα. Εγώ επειδή δεν υπήρξα παρούσα θα βασιστώ σε αυτό που μου είπε ο κ. Σόιμπλε αλλά θα περιμένω και την αποτίμηση των ειδικών» ανέφερε χαρακτηριστικά η Καγκελάριος
Αναφορικά με το μεταναστευτικό η καγκελάριος διευκρίνισε πως «συζητήθηκε το θέμα της μετανάστευσης και πάρθηκε η απόφαση, τον Απρίλιο, 60.000 μετανάστες να βοηθηθούν και να ανακατανεμηθούν στα ευρωπαϊκά κράτη. «Όσοι φτάνουν στην Ιταλία και στην Ελλάδα μέσω μεσογείου, θα κατανεμηθούν στα υπόλοιπα κράτη. Επιπλέον 20.000 άτομα, θύματα εμφυλίου πολέμου θα τα αφομοιώσουμε, εμείς το κάνουμε ήδη στην Γερμανία. Οι συζητήσεις ήταν λεπτομερείς γιατί έπρεπε να δούμε όλες τις πτυχές, ποιο κράτος και πόσους πρόσφυγες μπορεί να φιλοξενήσει, αναλύσαμε τις ποσοστώσεις». Προσέθεσε μάλιστα πως ασχολήθηκαν και με το κατά πόσο μπορούν να καταπολεμήσουν τα αίτια της μετανάστευσης, να εμβαθύνουν δηλαδή στο ζήτημα σε συνεργασία βέβαια και με τα αφρικανικά κράτη, πράγμα το οποίο θα συζητηθεί στη σύσκεψη της Μάλτας.
Με εμφανή τα σημάδια της κούρασης, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι η εξοντωτική μέθοδος που ακολουθείται το τελευταίο διάστημα στην ελληνική διαπραγμάτευση, δεν είναι ο πλέον κατάλληλος τρόπος δουλειάς. Λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής, ο Ζ.Κ. Γιούνκερ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της ΕΕ , Ντόναλντ Τουσκ, είπε ότι η συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών με τον Έλληνα πρωθυπουργό κράτησε αρκετές ώρες χθες, κατά τη διάρκεια της ημέρας, για να συνεχιστεί χθες βράδυ ως τις τρεις το πρωί και να ξαναρχίσει πάλι σήμερα στις εννιά το πρωί. «Είμαι εξουθενωμένος, είμαι κουρασμένος», δήλωσε ο Ζ.Κ.Γιούνκερ. «Δεν μου αρέσει αυτή η μέθοδος εργασίας που δεν με αφήνει να κοιμηθώ», «δεν μπορούμε να λάβουμε τις σωστές αποφάσεις κουρασμένοι», είπε. Δεν είναι η κατάλληλη μέθοδος εργασίας, ούτε για εμάς, ούτε για εσάς (τους δημοσιογράφους), είπε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ.
Από την πλευρά του ο Ντ. Τουσκ ανέφερε ότι ο πρόεδρος του Eurogroup ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ηγέτες για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα. Όπως είπε, οι ηγέτες έχουν πλήρη επίγνωση της κατάστασης και των συνεπειών της. Πρόσθεσε ότι δε χρειάζεται να διεξαχθεί Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης για το ελληνικό ζήτημα και ανέφερε ότι οι ηγέτες καλούν να κλείσει η συμφωνία στο Eurogroup του Σαββάτου.
Από πλευράς του ο Φρανσουά Ολαντ ανέφερε πως η συνεδρίαση του Eurogroup του Σαββάτου θα είναι «ζωτικής σημασίας», διότι στενεύουν τα περιθώρια για την εξεύρεση λύσης, ενώ εκτενέστερα αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό ζήτημα.
«Είμαστε Ένωση και δεν μπορούμε να αφήσουμε την κάθε χώρα στην τύχη της» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ για το μεγάλο πρόβλημα των προσφύγων, στην μακρά συζήτηση που διήρκεσε μετά το δείπνο των ηγετών της Ε.Ε., ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις στιγμές έντασης μεταξύ του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για το ρόλο που έχει αναλάβει ο πρόεδρος της Κομισιόν.
«Ακούσαμε τι προσδοκούν Μάλτα, Ιταλία, Ελλάδα για το θέμα της μετανάστευσης, ακόμα και η Ουγγαρία για την μετανάστευση που αντιμετωπίζει από τα Βαλκάνια». Ο Φρανσουά Ολάντ επεσήμανε ότι προτάθηκε η μέθοδος των ποσοστώσεων για τα κράτη μέλη. «Είπαμε ότι πρέπει να αναληφθούν δεσμεύσεις από κάθε χώρα, αλλά υπήρχαν και κάποιες που ήταν ουδέτερες». Το θέμα των 40.000 + 20.000 προσφύγων είναι πολύ σοβαρό είπε ο Γάλλος πρόεδρος, δεδομένου ότι άπτεται ανθρώπινων ζωών.
Ο έλληνας πρωθυπουργός αποχώρησε από την συνεδρίαση χωρίς να κάνει δηλώσεις λέγοντας χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους «την επόμενη φορά».
Πληροφορίες αναφέρουν πως αύριο από νωρίς το πρωί θα υπάρξουν νέες συναντήσεις. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές «υπάρχει επιδίωξη να εντατικοποιηθούν οι διαβουλεύσεις ώστε να υπάρξουν συγκλίσεις και να κλειδώσει η συμφωνία. Όλα δείχνουν όμως πως η διαδικασία αυτή θα οριστικοποιηθεί το Σάββατο. Η πρώτες διεργασίες βέβαια θα ξεκινήσουν στο αυριανό euroWorking Group.