Να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία την ύστατη στιγμή πριν την οριστικοποίησή της στο σημερινό Eurogroup απειλεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε την Τρίτη το διεθνές πρακτορείο Reuters, διαφωνεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την στόχευση των μέτρων που έχουν προταθεί από την ελληνική πλευρά.
Την ίδια ώρα πηγές από τις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον ανέφεραν στο ΜΝΙ ότι το ΔΝΤ αντιτίθεται στις ελληνικές προτάσεις επισημαίνοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση δίνει μεγαλύτερη βάση στην αύξηση των φόρων και λιγότερο στις περικοπές», θεωρώντας τις θέσεις που έχουν κατατεθεί από την ελληνική κυβέρνηση «βαθιά αντιαναπτυξιακές και υφεσιακές σε μία ήδη υπερφορολογημένη οικονομία». Κατ’ αυτόν τον τρόπο επαναφέρει στο προσκήνιο τόσο τις δαπάνες του Δημοσίου όσο και το θέμα του Ασφαλιστικού, το οποίο αποτελεί μία από τις εναπομείνασες κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα, το Ταμείο σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες επιμένει σε οριζόντιες περικοπές στις υψηλές συνταξιοδοτικές αποδοχές. Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική πρόταση προέβλεπε μέσω της αύξησης των εισφορών υπέρ του ΕΟΠΥΥ, έμμεση μείωση των αποδοχών των συνταξιούχων, χωρίς ωστόσο να μειώνεται η συνταξιοδοτική δαπάνη για το ελληνικό Δημόσιο.
Σύμφωνα με το επίμαχο τηλεγράφημα του Reuters, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν αποκλείεται να πέσει και εξάμηνη παράταση του προγράμματος.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο Αλέξης Τσίπρας ταξιδεύει εσπευσμένα εκ νέου στις Βρυξέλλες κατόπιν πρόσκλησης του επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές σε συνάντηση Κορυφής με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Μάριο Ντράγκι.
Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός προσέρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες με στόχο αφενός να γεφυρώσει τις διαφορές μεταξύ των δύο Θεσμών, αφετέρου να πάρει οπωσδήποτε μία σαφή δέσμευση για το χρέος από την πλευρά των πιστωτών, ώστε να μπορέσει να «πουλήσει» το σκληρό πακέτο – όπως τελικά διαμορφωθεί – στο εσωτερικό των κοινοβουλευτικών ομάδων τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και των ΑΝΕΛ.
Υπενθυμίζεται ότι στις Βρυξέλλες έχουν παραμείνει από τη Δευτέρα ο κ. Νίκος Παππάς και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μαζί με τον Γιώργο Χουλιαράκη για να προλειάνουν το έδαφος σε τεχνικό επίπεδο πριν το σημερινό Eurogroup ώστε να υπάρξει συμφωνία, για να επικυρωθεί εν συνεχεία στην τακτική Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης.