Μία φιλία χωρίς αμφιβολία σημαίνει ότι κανείς δεν κοιτάει τον άλλον αφ’ υψηλού, τόνισε ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν στις κοινές του δηλώσεις μετά τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αμέσως μετά τη συνάντησή τους.

«Δεν θα βγούμε από την κρίση όσο η ανεργία είναι τόσο υψηλή. Μόνο κυνικοί, που σκέφτονται το δικό τους ίδιο όφελος, λένε ότι έχουμε ξεπεράσει την κρίση», υπογράμμισε, για να προσθέσει πως «θα μπορέσουμε με σεβασμό και αλληλοσεβασμό μέχρι το τέλος Ιουνίου να φτάσουμε σε κάποια συμφωνία».

Ο κ. Φάιμαν τόνισε την ανάγκη να υπάρξει σεβασμός, αλληλεγγύη και υποστήριξη, καθώς τις επόμενες ημέρες «πρέπει να γίνουν πάρα πολλά» σε ένα πολύ ρεαλιστικό και λειτουργικό επίπεδο.

Ο αυστριακός καγκελάριος ζήτησε ένα πρόγραμμα που θα δώσει μια ανάσα και «να μην έχουμε αυτήν την αέναη συζήτηση για τι θα γίνει με την Ελλάδα».

«Οι νέοι άνθρωποι που έχουν την ελπίδα να βρουν μια δουλειά πρέπει να ξέρουν ότι δεν θα μπορέσουμε ποτέ να αγνοήσουμε τη δυνατότητα», συμπλήρωσε, ενώ ζήτησε να υπάρξει λύση για την Ελλάδα μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 25 και 26 Ιουνίου.

«Τίθεται το ερώτημα, θα μπορέσουμε να φθάσουμε σε κάποια συμφωνία που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιμηκυνθεί το πρόγραμμα και να γίνουν τα επόμενα βήματα με έναν ορίζοντα ενδεχομένως για πέντε χρόνια, ώστε να μην κάνουμε ξανά αυτή την συζήτηση;».

«Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνουν, είναι κάτι το οποίο πρέπει πολιτικώς να το θέλει κανείς. Πρέπει να θέλει ένα αποτέλεσμα και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θέλει ένα αποτέλεσμα. Και μπορώ να υποσχεθώ ότι τις επόμενες ημέρες θα σας στηρίξω και τους δύο γιατί είμαι πεπεισμένος ότι όποιος έχει βγάλει τα σωστά συμπεράσματα, θα βγάλει τα σωστά συμπεράσματα από την ιστορία».

«Είμαι υπερήφανος ότι έχουμε πολύ καλές σχέσεις, αυτό θα το έχουμε και στις δύσκολες ημέρες που θα ακολουθήσουν», κατέληξε ο κ. Φάιμαν.

Ο κ. Φάιμαν εξέφρασε την ικανοποίησή του από τη συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό τονίζοντας ότι πήρε όλες τις πληροφορίες που ήθελε προκειμένου να βοηθήσει να υπάρξει ένας συμβιβασμός που να σέβεται και τις δύο πλευρές. Οι οριζόντιες περικοπές, πρόσθεσε, δεν έχουν νόημα και είναι ανάγκη να επενδύσουμε στην κρίση και είναι δική μας ευθύνη για μια διαφορετική πολιτική. Επισήμανε παράλληλα την ανάγκη να παταχθούν η φοροδιαφυγή, η φοροαποφυγή, η διαφθορά και να καταπολεμηθούν οι αδικίες.