Μόνο με γνωμάτευση γιατρού θα μπορούν να απουσιάζουν από την εργασία τους όσοι εργαζόμενοι έχουν ανιχνευθεί θετικοί στον κορονοϊό, εφόσον πρώτα έχουν διενεργήσει τεστ. Οι νοσήσαντες εργαζόμενοι μπορούν να δηλώνουν στην εφαρμογή gov.gr το θετικό αποτέλεσμα του τεστ ώστε να θεωρείται δικαιολογημένη η απουσία τους.

Η ειδική άδεια ασθένειας εργαζόμενων λόγω νόσησης από κορονοϊό που ίσχυε μέχρι σήμερα, αναμένεται να παραταθεί, σύμφωνα με πληροφορίες έως τον Σεπτέμβριο. Από 1η Ιουνίου η ασθένεια εξισώνεται με την απλή ασθένεια και η επιδότηση ασθενείας γίνεται πλέον μόνο με γνωμάτευση γιατρού.

Ειδική άδεια ασθενείας εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα

Η περίοδος της καραντίνας για όσους έχουν βρεθεί θετικοί στην covid-19 είναι πέντε ημέρες.

Συγκεκριμένα:

Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, σε περίπτωση νόσησης, μπορούν να παρέχουν την εργασία τους εξ αποστάσεως, εφόσον αυτό είναι εφικτό, για χρονικό διάστημα έως 5 εργάσιμων ημερών.

Εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, δικαιούνται, για το ίδιο χρονικό διάστημα, να κάνουν χρήση ειδικής άδειας ασθενείας λόγω νόσησης από κορονοϊό SARS-COV-2. Για την παροχή εξ αποστάσεως εργασίας ή τη χορήγηση της ειδικής άδειας, απαιτείται ιατρική γνωμάτευση.

Η άδεια αυτή χορηγείται επιπρόσθετα προς άλλες άδειες που αφορούν σε ασθένεια υπαλλήλου και δεν επιτρέπεται να χορηγείται όταν, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, έχει χορηγηθεί στον ίδιο εργαζόμενο οποιαδήποτε άλλη άδεια.

Διευκρινίζεται ότι συνιστά άδεια ασθενείας και εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις ως προς τον τρόπο πληρωμής προσαρμοσμένες στο πενθήμερο που προβλέπει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ:

  • Οι 3 πρώτες ημέρες άδειας καλύπτονται από τον εργοδότη στο ύψος που προβλέπει η πάγια εργατική νομοθεσία για τις αναρρωτικές άδειες, ενώ
  • Για την 4η και 5η ημέρα ισχύουν οι γενικές διατάξεις αποζημίωσης ασθένειας.

Το πρόβλημα, όμως, που έχει δημιουργηθεί μεταξύ πολλών νοσούντων είναι ότι ακόμα και ολοκλήρωση της 5ήμερης καραντίνας και πριν επιστρέψουν στην εργασία τους, αρκετοί υποβλήθηκαν σε διαγνωστικό τεστ, το οποίο έδειξε υψηλό ιικό φορτίο, κάτι άκρως επικίνδυνο για τους συναδέλφους αν επιστρέψουν στην εργασία τους. Σύμφωνα πάντως με τις συστάσεις των γιατρών θα πρέπει οι γιατροί κατά περίπτωση να αποφασίζουν για την διάρκεια της καραντίνας.

Από την πλευρά τους, οι ειδικοί προτείνουν ως μέσο προστασίας, εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα στο άτομο και καλείται να επιστρέψει στο χώρο εργασίας να φορά μάσκα που εφαρμόζει πολύ καλά στο πρόσωπο και να τηρεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ατομικής ευθύνης και προστασίας.

Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι

Αλλαγές εφαρμόζονται στο πλαίσιο των υποχρεωτικών διαγνωστικών ελέγχων για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, σε συνέχεια των ρυθμίσεων που προβλέπονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β’ 2193/04.05.2022.

Συγκεκριμένα προβλέπεται από 1η Μαΐου η διενέργεια ενός rapid test σε εβδομαδιαία βάση από 2 που ίσχυε.

Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με φυσική παρουσία στον χώρο εργασίας που δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν έχουν νοσήσει από κορονοϊό το τελευταίο εξάμηνο υποβάλλονται υποχρεωτικά -και με δική τους επιβάρυνση– σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορονοϊό (rapid test) μια φορά την εβδομάδα. Ο έλεγχος ισχύει μια εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του.
Κατά την πρώτη εφαρμογή της νέας ΚΥΑ, ο έλεγχος διενεργείται οποτεδήποτε εντός της εργάσιμης εβδομάδας κάθε εργαζομένου, χωρίς οποιαδήποτε περαιτέρω δυσμενή συνέπεια.