Για πολιτικές στην Ευρώπη, που αντί να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας «γεννούν» ανεργία, έκανε λόγο η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, η οποία, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM», επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να λειτουργεί σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον.
«Είμαστε υποχρεωμένοι να λειτουργούμε μέσα σ’ ένα ασφυκτικό περιβάλλον διότι υπάρχουν πολιτικές, οι οποίες γεννάνε ανεργία και από την άλλη εμείς προσπαθούμε να υποστηρίξουμε τους ανέργους», επισήμανε η κ. Αντωνοπούλου.
Όπως εξήγησε, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι αν οι μισθοί στην Ευρώπη αυξάνονταν αυτή τη στιγμή από 0,5% έως 1,5%, ο αριθμός των ανέργων, από 23 εκατομμύρια θα μειώνονταν περίπου στο μισό. «Έχουμε περάσει σε μια λογική που δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει αυτού του είδους η συζήτηση ώστε να αλλάξουμε προσανατολισμό στις πολιτικές, που εφαρμόζονται εν γένει», ανέφερε.
Υπογράμμισε ότι η ελληνική πλευρά προσπαθεί τους τελευταίους μήνες να εξηγήσει στους εκπροσώπους της αρμόδιας επιτροπής της Κομισιόν, ότι τα προγράμματα ανεργίας δεν πρέπει να επικεντρώνονται μόνο στην κατάρτιση, αλλά κυρίως στην απασχόληση γιατί, όπως αναρωτήθηκε η κ. Αντωνοπούλου, «όσο και να καταρτίζεις ανθρώπους, αν δεν υπάρχει ζήτηση ποιος θα τους προσλάβει;».
«Συμφωνήσαμε με την επίτροπο της Κομισιόν σε θέματα απασχόλησης, ότι τα προγράμματα που ήταν πεντάμηνα θα είναι οκτάμηνα από’ δω και πέρα. Πρέπει να τους πείσουμε ότι αυτά που κάνουμε δεν είναι πελατειακά, ότι θα έχουν αποτελέσματα, ότι ξέρουμε πώς να την κάνουμε τη δουλειά», επισήμανε και υπογράμμισε ότι βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης στο ζήτημα της απασχόλησης είναι να υποστηρίξει τους ανέργους και ιδιαίτερα μακροχρόνια ανέργους, αλλά όσους νέους δεν έχουν την πρώτη εργασιακή τους εμπειρία.
«Με τους πενιχρούς πόρους προσπαθούμε όσο γίνεται περισσότερος κόσμος, ο οποίος είναι άνεργος και ιδιαίτερα μακροχρόνια άνεργος, να μπορέσει να ενταχθεί μέσα σ’ αυτά τα προγράμματα», κατέληξε η αναπληρώτρια υπουργός.