Την απόσυρση άρθρων νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας που ρυθμίζουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού ζητά η καπνοβιομηχανία Παπαστράτος από τον αρμόδιο υπουργό με σημερινή της ανακοίνωση ενόψει της ψήφισης στη Βουλή του σχεδίου νόμου.
Η εταιρεία τοποθετείται δημόσια για τα άρθρα 96 και 97 που «ρυθμίζουν» τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού, εξισώνοντάς τα εντελώς ατεκμηρίωτα με τα συμβατικά τσιγάρα και που στο εξής θα αντιμετωπίζονται σαν να είναι όλα ίδια μεταξύ τους.
Παράλληλα η εταιρεία επικαλείται στην ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων, την επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ που πραγματοποίησε στη Ελλάδα τον Μάρτιο του 2017 η οποία αποτέλεσε «ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα» και αποσκοπούσε στον μετασχηματισμό του εργοστασίου προκειμένου να παράγει αποκλειστικά νέα καπνικά προϊόντα.
Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, η εταιρεία Παπαστράτος στην ανακοίνωσή της αναφέρεται στα άρθρα 96 και 97 τα οποία «παρουσιάστηκαν ως κεραυνός εν αιθρία, χωρίς την τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών από την Ευρωπαϊκή Ένωση – χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση, και εντελώς αποσπασματικά σε ένα νομοσχέδιο που πραγματεύεται άλλα ζητήματα».
Παράλληλα, επισημαίνει ότι «το υπουργείο Υγείας καταργεί, μεταξύ άλλων, τη διάταξη που θα επέτρεπε, υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις που το ίδιο το υπουργείο Υγείας θα έθετε, την δυνατότητα τώρα αλλά και στο μέλλον της ενημέρωσης των ενήλικων καπνιστών για ενδεχομένως λιγότερο βλαβερές επιλογές από το συμβατικό τσιγάρο. Το υπουργείο Υγείας κρατά δογματική στάση και φαίνεται να μην επιθυμεί να ανοίξει καν τον διάλογο και να εξετάσει τα επιστημονικά στοιχεία. Με τα άρθρα 96 και 97 εξομοιώνει όλα τα εναλλακτικά προϊόντα του τσιγάρου με το τσιγάρο, στρέφοντας τελικά τους καπνιστές προς την βλαπτικότερη επιλογή, τη συνέχιση του καπνίσματος».
Σημειώνει τέλος «αναγνωρίζουμε πως ο υπουργός Υγείας δεν μπορεί μόνος του να επιβάλλει τον αντικαπνιστικό νόμο. Χρειάζονται ευρύτερες συμμαχίες. Προς αυτή την κατεύθυνση μάς βρίσκει πιστούς συμμάχους. Στηρίζουμε απερίφραστα κάθε σχετική προσπάθεια. Είναι όμως άδικο να ισοπεδώνονται διαφορετικά προϊόντα που αποτελούν καλύτερες εναλλακτικές σε σχέση με το τσιγάρο λόγω αυτής της αδυναμίας. Καλούμε τον υπουργό Υγείας να αποσύρει – στην παρούσα φάση – τα δύο επίμαχα άρθρα 96 και 97 και να ανοίξει έναν ευρύ και ειλικρινή διάλογο για αυτά. Διάλογο με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, επιστημονική κοινότητα, Κοινωνία των Πολιτών και εταιρίες με βασικό στόχο την εφαρμογή, επιτέλους, του αντικαπνιστικού νόμου στην Ελλάδα και τη μείωση της βλάβης που προκαλεί το κάπνισμα καθώς και τον ρόλο που έχουν να παίξουν τα εναλλακτικά προϊόντα. Στέρεες συμμαχίες δημιουργεί η συναίνεση και ο ανοικτός διάλογος, όχι η ισοπέδωση».