Η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια. Κάθε μήνα καταγράφονται πολλές καταγγελίες, αποκαλύπτοντας την έκταση και τη σοβαρότητα της κατάστασης. Το πρόβλημα αυτό δε γνωρίζει κοινωνικά ή οικονομικά όρια και πλήττει άτομα κάθε ηλικίας και φύλου, απαιτώντας άμεσες και αποτελεσματικές δράσεις για την προστασία των θυμάτων και την αποτροπή των περιστατικών.

Στο πλαίσιο αυτό, την Τετάρτη 5 Ιουνίου συνυπογράφηκε Μνημόνιο Αμοιβαίας Κατανόησης μεταξύ της Παπαστράτος και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Με το Μνημόνιο αυτό η Παπαστράτος δεσμεύεται να υποστηρίξει οικονομικά τη δημιουργία 45 νέων γραφείων αντιμετώπισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, σε συνέχεια των 18 υφιστάμενων και να συνεργαστεί με το Υπουργείο σε κοινές δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου.

Στόχος της συνεργασίας αυτής είναι η ενίσχυση των μηχανισμών προστασίας και υποστήριξης των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, προσφέροντας άμεση βοήθεια και υποστήριξη σε όσους το έχουν ανάγκη.

Η πρωτοβουλία αυτή δίνει την ευκαιρία σε όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να εμπιστευτούν την αστυνομία, η οποία ασκεί έναν πολύ σημαντικό κοινωνικό ρόλο στα ζητήματα της κοινωνικής αστυνόμευσης, όπως είναι η ενδοοικογενειακή βία. Μέσω των νέων γραφείων, η αστυνομία θα μπορεί να ανταποκρίνεται άμεσα και αποτελεσματικά στις καταγγελίες, προστατεύοντας τα θύματα και διασφαλίζοντας την ασφάλεια και την ευημερία τους.

Η δωρεά της εταιρείας Παπαστράτος δεν αποτελεί έκπληξη, αφού ως επιχείρηση με βαθιές ρίζες στην ελληνική κοινωνία, βρίσκεται στο πλευρό της για την υλοποίηση τέτοιων πρωτοβουλιών.

Ο σεβασμός, η ισότητα, η ενδυνάμωση των γυναικών και η αποκήρυξη κάθε μορφής βίας αποτελούν θεμελιώδεις αξίες για την Παπαστράτος. Η διαχρονική στήριξη της στην πολιτεία για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας έχει ιστορία, καθώς:

  • Το 2019-2020 υποστηρίξε την καμπάνια «Έχεις φωνή, είμαστε δίπλα σου». 
  • Το 2021 υποστηρίξε τη δημιουργία των πρώτων έξι γραφείων αντιμετώπισης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας.
  • Το 2022 υποστηρίξε τη δημιουργία 12 ακόμα γραφείων σε συνολικά 11 πόλεις της Ελλάδας 
  • Το 2024 υποστηρίζει τη δημιουργία ακόμα 45 νέων γραφείων και φθάνουμε τα 63 γραφεία σε 55 πόλεις της Ελλάδας. 

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το απόγευμα το νέο Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας στο Αστυνομικό Τμήμα Χαριλάου της Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε την εταιρεία Παπαστράτος για την ευγενική χορηγία: «Θέλω να ευχαριστήσω και την εταιρεία Παπαστράτος για την ευγενική χορηγία να διαμορφώσουμε αυτούς τους χώρους, όπως βλέπετε, λίγο διαφορετικούς από ένα συνηθισμένο αστυνομικό τμήμα. Και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία. Γιατί σκεφτείτε να έρθει μία γυναίκα τραυματισμένη, στρεσαρισμένη και κατά κανόνα με μεγάλη ψυχολογική πίεση και να θέλει να βρει έναν χώρο ο οποίος να της είναι οικείος».

Μιλώντας για την υπογραφή του Μνημονείου, ο κ. Χρυσοχοΐδης εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες στην εταιρεία «Παπαστράτος», η οποία ανέλαβε και εξόπλισε όλα τα νέα Γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας στη χώρα. «Είναι μια σημαντική κοινωνική προσφορά, είναι η κοινωνική προσφορά της επιχειρηματικότητας στην προσπάθεια που κάνει το κράτος, το δημόσιο, η αστυνομία, για να διασφαλίσει την ασφάλεια, την ακεραιότητα της ζωής των γυναικών που κινδυνεύουν από πράξεις βίας και συνεπώς αυτό που οφείλουμε είναι ευγνωμοσύνη. Να συνεχίσουν αυτές τις προσπάθειες, να είναι κοντά μας για να «ουρλιάζουμε» και εμείς κάθε ημέρα και να αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικός είναι ο κοινωνικός ρόλος, η εταιρική ευθύνη, όταν ασκείται στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης», τόνισε ο Υπουργός.

Γιώργος Μαργώνης, Δευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος

Από την άλλη, ο κ Μαργώνης σημείωσε: «Ο σεβασμός, η ισότητα, η ενδυνάμωση των γυναικών και η αποκήρυξη κάθε μορφής βίας αποτελούν θεμελιώδεις αξίες για την Παπαστράτος. Είμαι περήφανος που συνυπογράφω εκ μέρους της Παπαστράτος το Μνημόνιο Αμοιβαίας Κατανόησης με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σε μια πρωτοβουλία που έχει στόχο την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας,  μιας κοινωνικής μάστιγας που τα τελευταία χρόνια έχει δυστυχώς πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις. Με το Μνημόνιο αυτό η Παπαστράτος δεσμεύεται να υποστηρίξει οικονομικά τη δημιουργία 45 νέων γραφείων αντιμετώπισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, σε συνέχεια των 18 υφιστάμενων και να συνεργαστεί με το Υπουργείο σε κοινές δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου. Παπαστράτος σημαίνει επιστροφή στην κοινωνία. Η συνεργασία μας με το Υπουργείο, η οποία ξεκινά ήδη από το 2019, έχει δημιουργήσει ένα θετικό προηγούμενο ουσιαστικής προσφοράς. Χάρη σε αυτήν, ο αριθμός των ειδικά διαμορφωμένων γραφείων αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας θα φτάσει συνολικά τα 63 σε 55 πόλεις  της χώρας. Ευχαριστούμε θερμά την Ελληνική Πολιτεία που είναι παρούσα και συνεργάζεται με τους εγχώριους επιχειρηματικούς φορείς για την εξυπηρέτηση τέτοιων υψηλών κοινωνικών σκοπών. Ως επιχείρηση με βαθιές ρίζες στην Ελληνική Κοινωνία, η Παπαστράτος θα βρίσκεται στο πλευρό της για την υλοποίηση τέτοιων πρωτοβουλιών».

Με αυτή την πρωτοβουλία, η Παπαστράτος αποδεικνύει ότι εκτός από ένας εξαιρετικός εργοδότης είναι και ένας καλός εταιρικός συμπολίτης. Η υπογραφή του Μνημονίου δείχνει και έμπρακτα ότι νοιάζεται για τους ανθρώπους της αλλά και για την κοινωνία και τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, της χώρας.

Συγκεκριμένα, η δημιουργία των Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης της ενδοοικογενειακής βίας και της προστασίας των θυμάτων. Είναι μια πρωτοβουλία που αντανακλά τη δέσμευση της κοινωνίας και των θεσμών για την προάσπιση των δικαιωμάτων και την ενίσχυση της ασφάλειας όλων των πολιτών.