Τη διασύνδεση των Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών με τα τερματικά αποδοχής καρτών, ταυτόχρονα με την αναβάθμιση των υφιστάμενων φορολογικών μηχανισμών και νέους ΦΗΜ στην εστίαση, δρομολογεί το οικονομικό επιτελείο, όπως ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησαν ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, και ο διευθύνων σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας, Σταύρος Ασθενίδης.

Κοινό τόπο αποτέλεσε η διαβεβαίωση ότι η μετάβαση θα υλοποιηθεί ομαλά και χωρίς να παρεμποδίζεται η λειτουργία των επιχειρήσεων.

Τα επόμενα βήματα

Στην κατεύθυνση αυτή, τα επόμενα βήματα, όπως τα περιέγραψε ο κ. Σταϊκούρας, αφορούν τα εξής:

  • τεχνική προετοιμασία κατασκευαστών ΦΗΜ και POS για τα λογισμικά αναβάθμισης και έγκριση των λογισμικών από την ΑΑΔΕ (μέχρι τον Μάιο του 2023)
  • υποχρεωτική διασύνδεση συνολικά 400.000 ΦΗΜ – POS (Ιούνιος του 2023 για επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι €100 χιλ. και Ιούλιος του 2023 για επιχειρήσεις με τζίρο άνω των €100 χιλ.)
  • την έκδοση ΚΥΑ για την υποχρεωτική απόσυρση των παλαιών μηχανισμών (τον Απρίλιο του 2023)
  • παραγωγή των ΦΗΜ νέου τύπου (ΦΗΜΑΣ και ΦΗΜΑΣ εστιατορίου) από τους κατασκευαστές (μέχρι Σεπτέμβριο 2023)
  • τις υποβολές αιτήσεων στην Κοινωνία της Πληροφορίας για voucher χρηματοδότησης για τη διασύνδεση, μέσα από 2 κύκλους

Voucher χρηματοδότησης

Στο πλαίσιο αυτό, έχουν προβλεφθεί δύο κύκλοι χρηματοδότησης για διασύνδεση ΦΗΜ – POS, με υποβολές αιτήσεων στην Κοινωνία της Πληροφορίας για voucher.

Σύμφωνα με την τελευταία τροποποίηση της σχετικής πρόσκλησης – αργά το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής – το ποσό των voucher ανέρχεται σε:

  • €112,5
  • €150
  • €350

ανάλογα για το αν πρόκειται

  • για αναβάθμιση ΦΤΜ, ΑΔΗΜΕ για διασύνδεση με POS
  • αντικατάσταση EFT/POS
  • ή αντικατάσταση ΕΑΦΔΣΣ

Συνολικά για το πρόγραμμα έχει προβλεφθεί κονδύλι €164,2 εκατ., από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Όπως αναφέρεται στην ίδια τροποποίηση, οι αιτήσεις χρηματοδότησης για τις κατηγορίες 1, «Αντικατάσταση EFT/POS», και 4 «Αναβάθμιση ΦΤΜ & ΑΔΗΜΕ για διασύνδεση με EFT/POS», μπορούν να υποβάλλονται έως τις 15 Μαΐου 2023.

Αντίστοιχα, οι αιτήσεις χρηματοδότησης για τις κατηγορίες 5, «Αντικατάσταση ΕΑΦΔΣΣ», και 6, «Αντικατάσταση ΦΤΜ ή ΑΔΗΜΕ επιχειρήσεων εστίασης» θα μπορούν να υποβάλλονται από την 1η Ιουνίου έως και την 31η Ιουλίου 2023.

Φορολογική συμμόρφωση

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, η ψηφιακή διασύνδεση των Ταμειακών Μηχανών με τα POS αποτελεί μία σημαντική καινοτομία για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών, με γνώμονα την αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης.

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, στη χώρα μας το 2022 το 33% των συναλλαγών στα σημεία πώλησης αγαθών, προϊόντων και υπηρεσιών έγινε ηλεκτρονικά. Σε αυτά τα πλαίσια, λαμβάνοντας υπόψη τις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες, αναζητούνται τρόποι για την ενίσχυση της διαφάνειας των συναλλαγών και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Ενημερωθείτε καθημερινά για όλα όσα απασχολούν την καθημερινότητα της μικρομεσαίας επιχείρησης στο SMEs Daily. Κάντε click ΕΔΩ για να εγγραφείτε.