Την καλύτερη επίδοση των τελευταίων 20 χρόνων καταγράφει η ελληνική επιχειρηματικότητα το τελευταίο χρονικό διάστημα όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ.), καθώς οι επιχειρήσεις που ανοίγουν είναι κατά πολύ περισσότερες από αυτές που βάζουν λουκέτο κάθε μήνα.

Οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί. Τους πρώτους δύο μήνες του τρέχοντος έτους (Ιανουάριο και Φεβρουάριο) ιδρύθηκαν συνολικά 9.932 μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, όταν το ίδιο χρονικό διάστημα ανέστειλαν τη λειτουργία τους ήταν μόλις 1.903.

Αυτό σημαίνει πως για κάθε 1 επιχείρηση που έκλεισε άνοιξαν πάνω από 5, προδιαγράφοντας την πορεία που αναμένεται να ακολουθηθεί και τους επόμενους μήνες, καθώς ενόψει καλοκαιριού και έναρξης της θερινής τουριστικής σεζόν, στην εξίσωση θα μπουν και οι εποχικές επιχειρήσεις. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι μέχρι το τέλος του 2023 θα έχουν ανοίξει πάνω από 50.000 επιχειρήσεις. Πέρυσι είχαν προβεί σε έναρξη εργασιών 46.547 εταιρείες και πρόπερσι 43.552.

Τα δυσεπίλυτα προβλήματα

Επιχείρηση

Παρά τα όσα προβλήματα υπήρξαν και εξακολουθούν να υφίστανται, τον τελευταίο καιρό, η αγορά δείχνει να βρίσκει και πάλι τον βηματισμό της. Μην ξεχνάμε ότι η επιχειρηματικότητα είχε να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας (όπου μεταξύ άλλων για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν κλειστή η εστίαση), την ενεργειακή κρίση που εκτίναξε τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, τον πόλεμο στην Ουκρανία που εξακολουθεί να μαίνεται αυξάνοντας τις τιμές τόσο στις μεταφορές αγαθών όσο και στα ίδια τα προϊόντα και βέβαια τις διαχρονικές παθογένειες του ελληνικού κράτους και την υψηλή φορολογία.

Επιστρέψαμε στην προ μνημονίων εποχή

Παρ’ όλα αυτά οι Έλληνες επιχειρηματίες πολλαπλασιάζονται με αλματώδεις ρυθμούς. Τον Ιανουάριο συστάθηκαν 4.857 εταιρείες και διαγράφηκαν από τα μητρώα 1.069 ενώ τον Φεβρουάριο συστάθηκαν 9.587 εταιρείες και διαγράφηκαν 2.272. Η εικόνα αυτή έρχεται να συμπληρώσει την ήδη καλή πορεία του 2021 όπου είχαμε και τότε ρεκόρ ίδρυσης επιχειρήσεων της τελευταίας εικοσαετίας, απλώς φέτος όλα δείχνουν ότι η πορεία θα είναι ακόμη καλύτερη.

Η αγορά είχε να κινηθεί έτσι από την εποχή προ των μνημονίων, δηλαδή πριν το 2010. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι κάθε εργάσιμη ημέρα φέτος, ανοίγουν και 236 νέες επιχειρήσεις ενώ κλείνουν μόνο 45.

Αισιοδοξία για το μέλλον

μαγαζιά ερμού

Προφανώς τα διαχρονικά προβλήματα του επιχειρείν στην Ελλάδα δεν έχουν λυθεί, τουναντίον θα έλεγε κανείς. Ωστόσο στην αγορά υπάρχει μια διάχυτη αισιοδοξία ότι η εποχή των μνημονίων έχει παρέλθει και αναμένεται ένα καλύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον όταν η χώρα ανακτήσει από τους οίκους αξιολόγησης επενδυτική βαθμίδα, κάτι που αναμένεται να συμβεί κατά πάσα πιθανότητα εντός του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους.

Σε κάθε περίπτωση η θετική εξέλιξη είναι ότι δέκα χρόνια μετά την τελευταία αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους (με το PSI), τότε που είχαμε τεθεί σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας», η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ανακτήσουμε επενδυτική βαθμίδα τουλάχιστον σε επίπεδο BBB, κίνηση που θα δώσει επιπλέον ώθηση στις επενδύσεις από Έλληνες και ξένους επιχειρηματίες.

Ατομικές και Ι.Κ.Ε. οι περισσότερες

επιχειρήσεις

Πάντως οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις που ανοίξουν αυτή τη στιγμή στη χώρα μας είναι εντάσεως εργασίας και όχι εντάσεως κεφαλαίου ή πρώτων υλών όπως είναι οι βιομηχανίες. Οι επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας είναι ως επί το πλείστον μικρές εταιρείες που ιδρύονται για να εξασφαλίσουν μια θέση εργασίας στον ιδιοκτήτη της και ένα ή δύο άτομα ακόμη, πολλές φορές προερχόμενα από το οικογενειακό περιβάλλον.

Ειδικότερα, από τις 9.932 επιχειρήσεις που άνοιξαν τους δύο πρώτους μήνες του έτους, οι 3.473 είναι ατομικές, ενώ οι 2.537 Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες (ΙΚΕ). Πρόκειται για μια σχετικά νέα και καινοτόμα εταιρική μορφή που ισχύει από το 2012 και συστήνεται μέσω της Υπηρεσίας Μιας Στάσης από ένα ή περισσότερα φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Το κόστος σύστασής της είναι ελάχιστο, καθώς δεν καταβάλλονται αμοιβές και τέλη δημοσίευσης στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης.

Επενδύουν σε εστίαση και τεχνικά επαγγέλματα

Από τα στοιχεία του Γ.Ε.ΜΗ. προκύπτει επίσης ότι από το σύνολο των εταιρειών που άνοιξαν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2023, οι 6.010 είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις. Αυτές αφορούν κυρίων τον κλάδο της εστίασης, δηλαδή καφετέριες ή εστιατόρια, καθώς επίσης και επιχειρήσεις τεχνιτών ελεύθερων επαγγελματιών όπως είναι οι υδραυλικοί, οι ηλεκτρολόγοι, οι ψυκτικοί, οι σιδηροκατασκευαστές και οι ελαιοχρωματιστές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα τεχνικά επαγγέλματα καταγράφεται σοβαρή έλλειψη τον τελευταίο καιρό καθώς οι νέοι σε ηλικία άνθρωποι δεν μπαίνουν εύκολα σε αυτής της μορφής την αγορά εργασίας. Αρκετοί δε από όσους υπήρχαν, είτε έφυγαν στο εξωτερικό τα χρόνια των μνημονίων, είτε άλλαξαν επαγγελματική κατεύθυνση όταν ο τζίρος τους έπεφτε.

Τι συμβαίνει με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις

Πέραν όμως από τις ατομικές και τις Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες, από την 1η Ιανουαρίου 2023 έχουν ιδρυθεί και 1.809 ετερόρρυθμες εταιρείες (Ε.Ε.), 1.289 ομόρρυθμες (Ο.Ε.), 270 ανώνυμες (Α.Ε.) των οποίων τα κεφάλαια είναι διαιρεμένα σε μετοχές, και 50 εταιρείες περιορισμένης ευθύνης (Ε.Π.Ε.). στις οποίες συμμετέχει ονομαστικά ένας συγκεκριμένος αριθμός ατόμων, καθένας εκ των οποίων βάσει νόμου ευθύνεται μόνο μέχρι του ποσού της εταιρικής του μερίδας, που δεν μπορεί να παρασταθεί με μετοχές και δεν μπορεί να μεταβιβαστεί αν δεν συμφωνούν όλοι οι εταίροι.

Επέστρεψαν όσοι δούλευαν με «μαύρα»

Η αισιοδοξία για το μέλλον του επιχειρείν είναι μεν διάχυτη, ωστόσο θα πρέπει να τονιστεί ότι η τόσο μεγάλη αύξηση ίδρυσης ατομικών επιχειρήσεων από ελεύθερους επαγγελματίες, οφείλονται και στο γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια αρκετοί είχαν διακόψει επισήμως τη δραστηριότητα τους, λόγω της πανδημίας. Η αλήθεια είναι πως δεν ήταν λίγοι αυτοί που συνέχισαν να εργάζονται, αλλά με «μαύρα», κατά συνέπεια τα εισοδήματά τους δεν δηλώνονταν στο κράτος. Τώρα που διαβλέπουν ένα καλύτερο μέλλον, προέβησαν σε επανέναρξη εργασιών.

Από την άλλη πλευρά βέβαια, πολλές από τις μικρές επιχειρήσεις που διέκοψαν τη δραστηριότητά τους, προέβησαν σε αυτή την κίνηση απλώς και μόνο γιατί ο ιδιοκτήτης τους συνταξιοδοτήθηκε.

Τέλος, μια σειρά διαγραφών φθάνει στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο με χρονική καθυστέρηση, εξαιτίας του γεγονότος ότι υπάρχουν οφειλές στην Δ.Ο.Υ. ή τα ασφαλιστικά ταμεία. Οπότε μέχρι να αποπληρωθούν τα χρέη, δεν εμφανίζονται ως διαγραμμένες.