Η Ελλάδα θα μειώσει το έλλειμμά της το 2010 κατά 6 μονάδες του ΑΕΠ, κάτι που δεν έχει κατορθώσει μέχρι τώρα καμία άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό το αναγνωρίζουν οι Ευρωπαίοι εταίροι, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα “Ντερ Στάνταρντ”.
Δεν δέχτηκε ότι η Ελλάδα έχει παραβεί τη συμφωνία για μείωση του ελλείμματος στο 8,1% φέτος και καλεί εκείνους που ασκούν κριτική να αναφέρουν αν κάποια άλλη χώρα έχει πετύχει την εφαρμογή ενός τόσο ευρέος προγράμματος λιτότητας.
Θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου, την οποία η κυβέρνηση έχει συζητήσει με την ΕΕ και το ΔΝΤ, ώστε να αποφευχθεί μία υπερβολική επιβάρυνση.
Απευθυνόμενος και στους φορολογούμενους της Αυστρίας αλλά και των άλλων χωρών της Ευρωζώνης, διευκρινίζει ότι η Ελλάδα έχει λάβει δάνειο και όχι δώρο, το οποίο και πρόκειται να αποπληρώσει.
Σε ερώτηση σχετικά με μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ο κ. Παπακωνσταντίνου τονίζει πως αυτή θα είχε αρνητικές επιπτώσεις για τους πολίτες και τις τράπεζες, θα προκαλούσε αναταράξεις στις υπόλοιπες χώρες της Ένωσης και το κόστος θα ήταν πολύ μεγαλύτερο από τα πλεονεκτήματα.
Ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει πως μέσα στον Οκτώβριο οι ελληνικές εξαγωγές ήταν κατά 18% μεγαλύτερες απ΄ ό,τι ένα χρόνο πριν και πως μέσα στο 2011 αναμένεται αύξηση του τουρισμού.
Σε ερώτηση τέλος σε σχέση με τις απεργιακές κινητοποιήσεις, ο κ. Παπακωνσταντίνου τονίζει πως το απεργιακό δικαίωμα είναι σεβαστό στην Ελλάδα, η κυβέρνηση κάνει αυτό που πρέπει να κάνει, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν το δικαίωμα να απορρίπτουν τα μέτρα της.