Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση δείχνει να περνά χωρίς ιδιαίτερες απώλειες και τον σκόπελο του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, ωστόσο βλέπει μπροστά της αρκετούς ακόμη να ορθώνονται, ώσπου να φθάσει στο ήρεμο λιμάνι της δημοσιονομικής ανάκαμψης.
«Όταν οι ελεγκτές θα επιστρέψουν στα τέλη Ιουλίου», υπογραμμίζει στους συνομιλητές του ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, «θα διαπιστώσουν ότι έχουμε κλείσει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις του Ασφαλιστικού και του Εργασιακού νωρίτερα από το όριο του φθινοπώρου που αναφέρεται στο μνημόνιο».
Όπως αναφέρει η εφημερίδα το ΒΗΜΑ, στις κλειστές συσκέψεις της πλατείας Συντάγματος επικρατεί κλίμα επαγρύπνησης και εκφράζονται φόβοι για την πορεία της οικονομίας καθώς μια σειρά από κρίσιμα θέματα παραμένει ανοιχτή και ανά πάσα στιγμή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το κλίμα.
Πέραν των βασικών στόχων της περιστολής των δαπανών και της αύξησης των δημόσιων εσόδων, η κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή πέντε ακόμη σχέδια που θα βοηθήσουν στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, χωρίς όμως η επιτυχία να εξαρτάται μόνο από αυτήν. Θα πρέπει να συνεργαστούν και οι παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι προς το παρόν δείχνουν ακόμη απρόθυμοι. Οι αστάθμητοι παράγοντες που θα επηρεάσουν το κυβερνητικό εγχείρημα είναι:
Οι τράπεζες: Παραινέσεις προς τις τράπεζες για την προώθηση συγχωνεύσεων έχουν εκφραστεί δημοσίως από τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο. Ωστόσο, από τις τρεις μεγάλες, αμιγώς ιδιωτικές τράπεζες, δηλαδή την Αlpha Βank, τη Εurobank και την Πειραιώς, μεταδίδεται κλίμα μεγάλης επιφυλακτικότητας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» οι διοικήσεις των τριών τραπεζών, δηλαδή ο διευθύνων σύμβουλος της Αlpha κ. Δ. Μαντζούνης, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εurobank κ. Ν. Καραμούζης και ο πρόεδρος της Πειραιώς κ. Μιχ. Σάλλας, φέρονται να έχουν κατά βάση δύο κοινά επιχειρήματα: πρώτον, ότι θα πρέπει πρώτα το κράτος να διαλύσει την ομίχλη και να αποφασίσει τι σκοπεύει να κάνει με τα τραπεζικά ιδρύματα στα οποία διατηρεί επιρροή (Εθνική, Αγροτική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο), διότι μόνον έτσι θα μπορέσει ο ιδιωτικός τομέας να λάβει τις τελικές αποφάσεις του και, δεύτερον, ότι οι συγχωνεύσεις δεν είναι πανάκεια. Προφανώς πίσω από αυτές τις θέσεις κρύβεται η αποφασιστικότητα όλων να δεχθούν συγχωνεύσεις μόνον αν διατηρήσουν (ή αυξήσουν) την ισχύ τους.
Η κατανάλωση: Έντονος προβληματισμός επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο, καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η αύξηση των φόρων μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερα έσοδα ως το τέλος του χρόνου, καθώς οι αυξημένες τιμές σε συνδυασμό με τις μειωμένες αποδοχές και το γενικότερο κλίμα ανασφάλειας προκαλούν την καθίζηση της κατανάλωσης.
Ενδεικτικά η κατανάλωση καυσίμων και καπνού έχει μειωθεί τους τελευταίους μήνες πάνω από 10% εξανεμίζοντας ουσιαστικά τα επιπλέον έσοδα από τις αυξήσεις των σχετικών ειδικών φόρων. Μπορεί η πορεία των εσόδων στο πεντάμηνο να επιτρέψει στο οικονομικό επιτελείο να μιλήσει για «επίτευξη τωνστόχων», αλλά η καθοδική πορεία της κατανάλωσης «ακυρώνει» τη θετική επίδραση της αυξημένης φορολογίας. Είναι ενδεικτικό ότι σε απόρρητη σύσκεψη που έγινε προ ημερών υπό τον κ. Θ. Πάγκαλο και ανώτατα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ζήτησε περισσότερες διευκρινίσεις που να δικαιολογούν την αισιοδοξία την οποία μεταδίδει το οικονομικό επιτελείο.
ΔΕΚΟ: Η πιστωτική ασφυξία πολλών ΔΕΚΟ- από τον ΟΣΕ ως τον ΟΑΣΑ- καθώς οι τράπεζες αρνούνται να τις δανείσουν εξελίσσεται σε κεντρικό πρόβλημα της κυβέρνησης. Παρά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών περί αδυναμίας του κράτους να εγγυηθεί τα χρέη των ΔΕΚΟ, συζητείται η ρύθμιση μέρους των χρεών, έπειτα από συνεννόηση με την τρόικα, η οποία όμως θα έλθει με αντάλλαγμα την οδυνηρή αναδιάρθρωση των εν λόγω εταιρειών. «Εχει έρθει η ώρα της αλήθειας για πολλές ΔΕΚΟ» λένε με νόημα στην πλατεία Συντάγματος προδιαγράφοντας εξελίξεις μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες.
Ο δανεισμός: Η κυβέρνηση σκοπεύει να εκδώσει μέσα στον Ιούλιο έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου ύψους περίπου 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ξένοι αναλυτές μιλούν για επικίνδυνη «επιστροφή στις αγορές». Στην πραγματικότητα όμως δεν πρόκειται για «επιστροφή στις αγορές», παρά την ενεργοποίηση του επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους κ. Π. Χριστοδούλου . Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» το οικονομικό επιτελείο έχει συμφωνήσει με τις ελληνικές τράπεζες να διατηρήσουν τις θέσεις τους ανανεώνοντας τις αγορές τους σε έντοκα γραμμάτια με συγκεκριμένο «λογικό» επιτόκιο.
Ο πληθωρισμός: ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 5%, χωρίς φυσικά να υπολογιστεί η επίδραση στις τιμές από την τελευταία αύξηση του ΦΠΑ, η οποία ενεργοποιήθηκε την 1η Ιουλίου. Στο οικονομικό επιτελείο υπάρχουν δύο απόψεις. Από τη μια πλευρά εκφράζονται φόβοι ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, αλλά από την άλλη υπάρχει η άποψη ότι οι τιμές θα μειωθούν σύντομα επειδή δεν θα ακολουθήσουν την ίδια ανοδική πορεία οι μισθοί έτσι ώστε να τις «υποστηρίξουν».