Σκληρή επίθεση στην καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη και την ευρωπαϊκή πολιτική της, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
«Η Άγκελα Μέρκελ βλάπτει όχι μόνο την Ευρωζώνη αλλά και τη Γερμανία», υποστηρίζει ο κ. Γκάμπριελ σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Handelsblatt.
Ο κ. Γκάμπριελ σημειώνει ότι για την υπέρβαση της σημερινής κρίσης χρειάζονται πολύ περισσότερα από την «τήρηση του μέτρου» στις κρατικές δαπάνες, που είναι η γραμμή της κ. Μέρκελ και επικαλείται το γεγονός ότι «σε μεγάλες οικονομικές και δημοσιονομικές δυσκολίες περιήλθαν και χώρες όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία που για μεγάλο διάστημα είχαν μικρότερο δημόσιο χρέος από τη Γερμανία», το ισπανικό δημόσιο χρέος είναι και σήμερα μικρότερο από το γερμανικό.
«Το χαμηλό δημόσιο χρέος δεν είναι ασφαλές δείγμα για την ποιότητα μιας οικονομίας», διαπιστώνει ο κ. Γκάμπριελ και τονίζει ότι «το ουσιαστικό πρόβλημα του ευρώ είναι η απουσία μίας αποτελεσματικής κοινής οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής».
Ο σοσιαλδημοκράτης ηγέτης στιγματίζει τον άκρατο ανταγωνισμό μέσα στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, που είχε ως αποτέλεσμα να καταστεί η Ευρώπη «το άθροισμα των εθνικών εγωισμών».
Οι διεθνείς αγορές «έχουν καθαρότερη εικόνα για την ευρωπαϊκή πραγματικότητα», γνωρίζοντας ότι «οικονομικές και κοινωνικές διαφορές αποδυναμώνουν το κοινό νόμισμα». Μάλιστα «όταν η Γερμανία ως ισχυρότερη χώρα είναι διστακτική, όταν η καγκελάριος δεν ισχυροποιεί την Ευρώπη ως οικονομικό χώρο, αλλά θέλει να τιμωρήσει τους επενδυτές, τότε δεν είναι να απορεί κανείς για την επιτάχυνση της οικονομικής κρίσης», σημειώνει ο κ. Γκάμπριελ.
Ο πρόεδρος του SPD θεωρεί ότι ένα «εμφανές δείγμα» για την εμπιστοσύνη στην Ευρώπη θα ήταν το ευρωομόλογο, «όχι για όλα χρέη, αλλά για εκείνα, τα οποία κινούνται στο πλαίσιο των κριτηρίων σταθερότητας».
Ο κ. Γκάμπριελ επικρίνει την καγκελάριο Μέρκελ είτε ότι «δεν έχει αντιληφθεί την ιστορική αποστολή της για μία νέα ώθηση στην ευρωπαϊκή ιδέα», είτε ότι «φοβάται πολύ το κόμμα της και την κοινή γνώμη».
«Αλλά δεν θα έπρεπε να υποχωρήσει, αν είχε συνειδητοποιήσει την ευθύνη της για το μέλλον της Ευρώπης και της Γερμανίας», καταλήγει ο πρόεδρος του SPD.