Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του είναι αντίθετη στην ιδέα το νέο Ταμείο Στήριξης να αγοράζει κυβερνητικά ομόλογα χωρών με υπερβολικό χρέος ώστε να διατηρούνται τα spreads των ομολόγων σε αποδεκτά επίπεδα.

«Η Γερμανική κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι εάν το Ταμείο αρχίσει να αγοράζει ομόλογα, η πίεση στις υπερχρεωμένες χώρες να προχωρήσουν στην απαραίτητη δημοσιονομική προσαρμογή, θα μειωθεί», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Σέιμπερτ απέρριψε για ακόμα μια φορά και την πρόταση έκδοσης ευρωομολόγου. Δικαιολόγησε την στάση της Καγκελαρίας, λέγοντας ότι η απόρριψη δεν έρχεται επειδή η Γερμανία θεωρεί ότι θα αυξηθούν τα κόστη δανεισμού για την Γερμανία, αλλά γιατί πιστεύει ότι τα ευρωομόλογα θα μειώσουν τα κίνητρα των κυβερνήσεων να εξυγιάνουν τους προϋπολογισμούς τους.

Εν τω μεταξύ, το θέμα των ευρωομολόγων δε θα συμπεριλαμβάνεται στην ατζέντα της συνόδου κορυφής της ΕΕ αυτή την εβδομάδα και ενδεχομένως να μην γίνει καμία αναφορά σε αυτό εάν τα κράτη-μέλη επιδείξουν μεγαλύτερη αποφασιστικότητα αναφορικά με την υπεράσπιση του ευρώ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου.

«Έχουμε κρίση του ευρώ και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί. Πρέπει να την προσεγγίσουμε ως Ευρωπαίοι, όχι εθνικά», τόνισε, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση πέρα της υπεράσπισης του ευρώ.